POZIV ZA PRIJAVU NA EDUKACIJE FIZIČKIH LICA U SEPTEMBRU 2023. GODINE ZA MODULE IZ GRUPE SAVETODAVNI POSLOVI – MODULI 1, 4 i 7

У септембру 2023. године едукације за физичка лица, биће реализоване уживо, као теоријске обуке у Институту за примену науке у пољопривреди (ИПН) у Београду и теренске практичне обуке.

Позив за пријаву на едукације за физичка лица, за модуле од 1,4 и 7, у септембру 2023. године

Модул Укупно трајање модула

(број бодова)

Датум одржавања едукације Метод / начин одржавања обуке Предавач/и Место одржавања*

 

Циљна група

(специјалност)

Рок за пријаву
Jачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета као кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту Два дана обуке

(4 бода) –

 

 

Један дан теоријске наставе

(одржан у јулу 2023)

и

један дан практичне теренске обуке у септембру за три групе:

 

Прва група –   ратарство и повртарство

 

Друга група воћарство и виноградарство

 

Трећа група

заштита биља

 

 

 

06.09.2023.

(Прва  група  ратарство и повртарство- други дан практична обука);

 

14.09.2023.

(Друга  група воћарство и виноградарство –

други дан практична обука);

 

20. 09.2023 (Трећа група заштита биља-

други дан практична обука);

 

 

Теренска обука –

 

други дан за групу за ратарство,

групу за воћарство и групу за заштиту биља

 

 

Колинда Хрехоровић Руководилац групе за воће, поврће и алкохолна пића, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

 

МА Златко Јовановић, самостални консултант, за ратарство

 

Саша Рашковић, самостални консултант, за ратарство

 

Др Драган Раховић,

ИПН

 

Др Слађан Станковић,

ИПН

Други  дан-група за ратарство (06.09.2023)

одржава се у Лесковцу,

 

О месту одржавања за

Други дан – за групу  воћарство (14.09) и

Групу за заштиту биља

(20.09) учесници ће бити благовремено обавештени

Ратарство/ воћарство /заштита биља Пријава је била у јулу 2023**
 
Процена стања на газдинству за организовање производње лековитог, зачинског и ароматичног биља, технологија производње и стратегија унапређења прераде  

Два  дана обуке

(4 бода) –

1 дана теоријске наставе и

1 дан практичне теренске обуке

 

12.9.2023.

(први дан)

 

26.9.2023.

(други дан)

 

 

Први дан –  теоријска обука

 

Други  дан – практична теренска обука –

Др Драгоја Радановић.

Институт за лековито биље Јосиф Панчић

 

 

Први дан

(12.9.2023),

одржава се у

ИПН, Београд

 

Други дан

(26.9.2023),

одржава се у

Сокобањи

Ратарство  

04.09.

2023.

 

 
Превенција болести папака у циљу очувања здравља и добробити млечних крава

 

 

Два  дана обуке

(4 бода) –

1 дан теоријске наставе и

1 дан практичне теренске обуке

 

07.09.2023. – (први дан),

 

15.09.2023.

(други дан)

Први дан – теоријска обука – ИПН

 

Други  дан – теренска обука -Пољопривредно–ветеринарска школа, Рековац

Проф.др Иван Вујанац

Факултет ветеринарске медицине,

Универзитет у Београду

Др Звонко Златановић,

Професор струковних студија,

Топличка академија струковних студија

Др Радмила Бескоровајни,

ИПН

 

 

 

Први дан

(07.9.2023),

одржава се у

ИПН, Београд

 

Други дан

(15.9.2023),

одржава се у

Пољопривредно-ветеринсрској школи у Рековцу

 

 

Сточарство 04.09.

2023.

 
ПРИЈАВА ЗА УЧЕШЋЕ НА ЕДУКАЦИЈАМА ОБАВЉА СЕ ПРЕКО ПОРТАЛА ПССС

https://www.psss.rs/prijava-za-edukacije/

 

 

*Информација о месту, односно локацији одржавања едукација пријављеним учесницима биће достављена благовремено

**ВАЖНО – ЗА ПОХАЂАЊЕ МОДУЛА УЧЕСНИЦИ СЕ ПРИЈАВЉУЈУ САМО ЈЕДНОМ, БЕЗ ОБЗИРА НА БРОЈ ДАНА, ОДНОСНО ТРАЈАЊЕ ЕДУКАЦИЈА (на пример, ако планирате да похађате дводневни Модул „Jачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета као кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту“ пријављујете се само једном, односно за први дан едукације.

За додатне информације можете се обратити др Наташи Толимир (064 8435 305) или др Маријани Масловарић (064 843 5331), 011 2751 622.

Извор: ИПН

U skladu sa Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača za 2023. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), održan je prvi deo edukacije za Modul 2: Unapređenje proizvodnje mlečnih proizvoda na poljoprivrednim gazdinstvima sa proizvodnjom 150 – 1000 l/dan.

Prvi, dvodnevni, deo edukacije održan je 11. i 13. jula 2023. godine, kao kombinacija teorijske obuke i radionice.

Učesnici edukacije bili su savetodavci iz 21 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS), zaduženi za poslove iz oblasti stočarstva i prehrambene tehnologije. Edukaciju je otvorio dr Rade Jovanović, direktor IPN-a, a moderirala dr Marijana Maslovarić, kordinator Modula 2.

Cilj edukacije savetodavaca je unapređenje znanja o ekonomskim pokazateljima u proizvodnji i preradi mleka na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i načinima unapređenja kvaliteta proizvoda i njihovog plasmana na tržištu.

Deo edukacije koji se odnosio na na ekonomske pokazatelje obuhvatio je određivanje rentabilnosti proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda na poljoprivrednom gazdinstvu, maržu pokrića u proizvodnji i preradi mleka, prikaz proizvodnih i investicionih modela prerade mleka u tradicionalne proizvode i praćenje proizvodno – ekonomskih parametara u proizvodnji mleka kroz tehnološko – ekonomski obrazac. U okviru dela edukacije koji se odnosio na unapređenje kvaliteta i plasmana mlečnih proizvoda obrađena su načela dobre higijenske i dobre proizvođačke prakse u preradi mleka na poljoprivrednim gazdinstvima i dati primeri grešaka u njihovom sprovođenju, plan samokontrole postupaka prerade mleka na poljoprivrednim gazdinstvima, metode i kriterijumi za ocenu kvaliteta proizvoda od mleka i unapređenje pakovanja i obeležavanja proizvoda od mleka. Edukacija je obuhvatila i radionicu senzorne ocene mlečnih proizvoda, u okviru koje su savetodavci imali priliku da se upoznaju i praktično primene Metodu bodovanja senzornog kvaliteta proizvoda od mleka.

 

Očekuje se da će rezultat edukacije biti unapređenje kompetencija savetodavaca u oblasti unapređenja kvaliteta proizvoda od mleka na poljoprivrednim gazdinstvima, kao i da će savetodavci biti osposobljeni da usmere poljoprivredne proizvođače i pomognu im u donošenju ekonomski najprihvatljivijih poslovnih odluka u oblasti proizvodnje i prerade mleka.

Predavači na edukaciji su bili prof. dr Jelena Miočinović, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Vladimir Kurćubić sa Agronomskog fakulteta u Čačku, Univerziteta u Kragujevcu i dr Vedran Tomić, dr Robert Radišić i dr Nikola Ljiljanić iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Drugi deo edukacije, odnosno treći dan, biće održan u oktobru 2023. godine, u Rekovcu.

Materijali sa edukacije:

Modul 2 IPN 11.07.2023_Kurcubic drugi deo – HACCP

Modul 2 IPN 11.07.2023_Kurcubic prvi deo – analize – prakticno

Modul 2_IPN 11.07.2023 Radisic

Modul 2_IPN 11.07.2023 Tomic

Modul 2_IPN 13.07.2023 Kurcubic

MODUL 2_IPN 13.07.2023. Miocinovic

Modul 2_IPN_11.07.2023 Miocinovic

 

 

 

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2023. годину, а у циљу ефикасног функционисања FADN система, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди организовали су радионицу 1: FADN систем – Методологија прикупљања и унос података у софтверску апликацију за 2022. годину, за 146 саветодаваца из 21 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије који прикупљају податке у оквиру FADN система.
Једнодневна обука одржанa je онлајн 26., 27. и 28 јула 2023. године, кроз теоријски и практичан рад (студија случаја).

Циљ едукације био је да се саветодавци упознају са допунама Упутства за прикупљање података и изменама у FADN софтверској апликацији и практично обуче за унос података из Годишњег упитника за 2021. годину. Саветодавцима су представљени важећа Законска регулатива која се односи на FADN, календар активности за 2022. годину (рокови везани за унос, затварање и валидацију Упитника), приступ апликацији, поступак отварања Упитника, унос података, процедура затварања упитника. Такође, учесници су упознати са најчешћим грешкама у уносу података, као и са захтевима у комуникацији са представницима ИПН (регионално тело) и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Након теоријског дела уследио је унос података из Годишњег упитника за пољопривредна газдинства у FADN софтверску апликацију.

На крају сваке радионице анализирани су подаци и валидацијске поруке на примеру два газдинства.

Стечена знања саветодаваца биће у циљу ефикасног функционисања FADN система.

 

 

Предавачи на едукацији били су:

Мр Мирјана Бојчевски, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Др Славица Чолић, Институт за примену науке у пољопривреди

Душан Деспотовић, FADN координатор, ПССС Лозница

Одржана едукација саветодаваца ПССС за

Модул 1: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као и кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2023. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди, уз сарадњу са Пољопривредно-ветеринарском школом са домом ученика у Рековцу, одржана је едукација за Модул 1: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као и кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије, задужени за послове ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и заштите биља.

Теоријски део едукације, у трајању од два дана, одржан је у Рековцу у следећим терминима:

-11. јул 2023. године, за саветодавце специјалности: ратарство, повртарство и део заштита биља,

-13. јул 2023. године, за саветодавце специјалности: воћарство, виноградарство и део заштита биља.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца, о постизању стандарда у повртарској, воћарској и виноградарској производњи и могућностима унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и развој свести о важности произвођачких организација, као и праћење главних трендова на тржишту и у потрошњи производа сертификованих неким од стандарда квалитета.

Теоријски део едукације односио се на најважније стандарде квалитета и безбедности хране у ланцима вредности за конвенционалну и органску производњу, који осигуравају заштиту потрошача, смањују трошкове у ланцу набавке и осигуравају међународну размену информација и знања. Истакнуте су предности пословних модела задружне и уговорене производње. На примеру представљено је коришћење ИТЦ ТрадеМап-а у анализи извоза воћа и поврћа.

Првог дана саветодавцима задуженим за послове ратарства и повртарства и заштите биља кроз пример UNECE стандарда за слатку паприку представљена је дефиниција производа, одредбе о квалитету, величини плода, толеранцијама, паковање и презентација производа и обележавање.

Другог дана саветодавцима задуженим за послове воћарства и виноградарства и заштите биља кроз пример UNECE FFV 35 стандарда за – свежу јагоду представљена је дефиниција производа, одредбе о квалитету, минимални захтеви, захтеви у погледу зрелости, класификација, одредбе о величини, толеранцама, презентацији робе, обележавању и паковању.

 

Предавачи на едукацији били су: мр Златко Јовановић, самостални консултант и Саша Рашковић, самостални консултант.

Фотографије са едукације одржане 11. јула 2023. године

 

Фотографије са едукације одржане 13. јула 2023. године

 

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области познавања значаја поштовања прописаних тржишних стандарда и потребе да се исто кроз саветодавни рад пренесе пољопривредним произвођачима, удружењима и привредним субјектима који учествују у промету свежег воћа и поврћа, као и о бенефитима који се могу постићи удруживањем у смислу подстицаја како за оснивање произвођачких организација, тако и за унапређење развоја произвођачких организација кроз оперативне програме. Трансфером знања од саветодаваца до пољопривредних произвођача допринеће се и смањењу проблема произвођача који се огледају у недовољној примени најсавременијих знања и вештина, ниском нивоу образовања радне снаге, недовољном интересовању за увођење стандарда и сертификацију и неадекватном приступу купцима и тржишту.

 

Презентације за повртарство и воћарство у наставку:

01_Uvodna prezentacija marketing ViP i uloga savetodavstva

02_Postizanje standarda u primarnoj proizvodnji povrca i voća

03a_UNECE standard slatke paprike FFV28

03b_UNECE standard jagode FFV35

04_Prednosti kooperativne i ugovorene proizvodnje_rev1

05_ITC TradeMap prezentacija

05Primer Carinska tarifa_2023

U julu 2023. godine, biće realizovane edukacije za fizička lica za 3 modula za Oblast savetodavni poslovi.

ZA POHAĐANJE MODULA UČESNICI SE PRIJAVLJUJU SAMO JEDNOM, BEZ OBZIRA NA BROJ DANA, ODNOSNO TRAJANJE EDUKACIJA (na primer, ako planirate da pohađate trodnevni Modul Unapređenje proizvodnje mlečnih proizvoda na poljoprivrednim gazdinstvima sa proizvodnjom 150 – 1000 l/dan“  prijavljujete se samo jednom, odnosno za prvi dan edukacije).

Poziv za prijavu na edukacije za fizička lica, za module od 1 do 3, u  julu 2023. godine

Modul Ukupno trajanje modula

(broj bodova)

Datum održavanja edukacije Metod / način održavanja obuke Predavač Mesto održavanja

 

Ciljna grupa

(specijalnost)

Rok za prijavu
Jačanje konkurentnosti povrtarske i voćarske proizvodnje kroz postizanje standarda u primarnoj proizvodnji kao i mogućnost unapređenja plasmana proizvoda kroz preradu, pakovanje, promociju, zaštitu oznaka kvaliteta kao kroz različite oblike interesnog udruživanja u cilju zajedničkog nastupa na tržištu  

Dva dana obuke

(4 boda) –

1 dan teorijske i

1 dan terenske obuke

 

Savetodavci iz oblasti zaštite bilja mogu se prijavljivati za termin 11.7. ili 13.7.2023,  prema sopstvenom izboru

 

11.07.2023.

(prvi dan obuke za specijalnosti ratarstvo i zaštita bilja)*

 

i

 

13.07.2023.

(prvi dan obuke za specijalnosti voćarstvo i zaštita bilja)*

 

 

Drugi dan obuke biće održan u septembru , o vremenu i mestu održavanja bićete blagovremeno obavešteni

Prvi dan za obe grupe – ratarstvo, zaštita bilje i voćarstvo, zaštita bilja je teorijska obuka

 

Drugi dan za grupu  ratarstvo – terenska obuka

 

Drugi dan za grupu voćarstvo – terenska obuka

 

Drugi dan za grupu  zaštitu bilja – terenska obuka

Kolinda Hrehorović Rukovodilac grupe za voće, povrće i alkoholna pića, MPŠV

 

 

Vesna Radojičić, MPŠV

 

Mr Zlatko Jovanović, samostalni konsultant,

 

Saša Rašković, samostalni konsultant

 

Nataša Nikolić, samostalni konsultant

 

Dr Darko Jakšić, IPN

 

Dr Slađan Stanković, IPN

Prvi dan-grupa za ratarstvo, zaštita bilja održava se u Rekovcu, Poljoprivredno -veterinarska škola , (11.07)

 

Prvi  dan –grupa za voćarstvo, zaštitu bilja

održava se u Rekovcu, Poljoprivredno -veterinarska škola, (13.07)

 

 

Ratarstvo / Voćarstvo /

Zaštita bilja

07.07.2023.
Unapređenje proizvodnje mlečnih proizvoda na poljoprivrednim gazdinstvima sa proizvodnjom 150 – 1000 l/dan“  

Tri dana obuke

(6 bodova) –

2 dana teorijske i

1 dan terenske obuke

 

11.7.2023.

(prvi dan)

 

13.7.2023.

(drugi dan)

 

Treći  dan biće održan u septembru , o vremenu i mestu održavanja bićete blagovremeno obavešteni

Prvi i drugi dan –  teorijska obuka

 

Treći dan – terenska obuka

 

 

prof. dr Vladimir Kurćubić Agronomski fakultet u Čačku, Univerzitet u Kragujevcu

 

Prof.dr. Jelena Miočinović,

Poljoprivredni fakultet u Zemunu,

Univerzitet u Beogradu

 

 

 

Prvi i drugi dan edukacija održava se u Beogradu, IPN

Stočarstvo i prehrambena tehnologija  

07.7.

2023.

 

 

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje i savetodavnog rada kroz prikupljanje tehničko-tehnoloških i ekonomskih podataka na gazdinstvima Jedan dan  obuke

(2 boda)

 

20.7.2023

(jednodnevna obuka)

Edukacija se realizuje kroz učenje na daljinu, u onlajn okruženju Dr Nikola Ljiljanić, IPN

Dr Robert Radišić, IPN

 

 

 

 

 

Onlajn  okruženje

Sve specijal-nosti  

07.7.

2023.

 

 

Prijava za edukacije vrši se preko Portala PSSS

 

Napominjemo da je USLOV za ostvarenje bodova pohađanje svih dana edukacija u okviru jednog modula ( za višednevne module).

Za edukacije kroz učenje na daljinu, odnosno onlajn (Modul 3),  učesnici treba da imaju pristup internetu na desk ili lap top računaru, kameru i mikrofon, na dan edukacije, u periodu od 9.30 do 17.00 časova, jer će se edukacije pratiti direktno, korišćenjem elektronskih aplikacija. Takođe, potrebno je da imaju mogućnost korišćenja Viber-a, preko kojeg će biti omogućena komunikacija unutar grupa učesnika za svaki od modula.

Za dodatne informacije možete se obratiti dr Nataši Tolimir (064 8435 305) ili dr Aleksandri Ivetić (063 517711), 011 2751 622, a po pitanju prijave za učešće Ani Tošić (064 843 5311) i Jagošu Milojkoviću (064 843 5 306).

Izvor: IPN

 

Институт за примену науке у пољопривреди из Београда у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду, Пољопривредним факултетом Универзитета у Новом Саду, Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду, Технолошким факултетом у Лесковцу Универзитета у Нишу, Институтом за воћарство у Чачку, Научним институтом за прехрамбене технологије (ФИНС) и Факултетом за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, организује:

Изложбу производа од малине са додатом вредношћу који ће бити оцењени према квалитету и иновативности

Циљ ове такмичарске изложбе је промоција и изградња српског бренда традиционалних и иновативних производа од малине са додатом вредношћу и препознатљивости домаћих произвођача и производа.

Изложба ће се одржати 15. јула 2023. године на променади у Врњачкој Бањи.

Позивамо пољопривредна газдинства, задруге и удружења пољопривредних произвођача, фирме, поједнице и групе ученика / студената, наставника, истраживача из пољопривредно-прехрамбених школа и факултета да пријаве своје производе.

Пријава за такмичење, селекција и оцена производа и награде

Пријава за учествовање на такмичењу траје од 8. јуна до 5. јула 2023. године и врши се  електронским путем, преко линкa.

Пријава подразумева достављање произвођачке спецификације која садржи:

1) назив производа, као и трговачко име, ако га производ има;

2) кратак опис технолошког поступка производње;

3) податке о врсти и количини састојака који се употребљавају у производњи и преради;

4) основне услове квалитета и извештај о извршеном испитивању квалитета (уколико га производ има);

5) податке из декларације у складу са правилником и прописом којим се уређује декларисање, означавање и рекламирање хране;

Уз пријаву је потребно доставити и фотографију упакованог производа.

Комисија за оцену прозвода ће обавити селекцију производа који ће ући у даље такмичење и бити изложени на штандовима на променади у Врњачкој Бањи.

Критеријуми за оцену производа су сензорне карактеристике, иновативност производа и паковање.

Избор најбољег производа ће се вршити у више категорија, које су дефинисане Правилником о квалитету производа од воћа и поврћа (“Сл. гласник РС”, бр. 128/2020 и 130/2021), Правилником о квалитету воћних џемова, желеа, мармеладе, пекмеза и заслађеног кестен пиреа (“Сл. гласник РС” бр. 101/2015) и Правилником о воћним соковима и одређеним сродним производима намењеним за људску употребу (“Сл. гласник РС” бр. 103/2018) (на пример: воћни џем од малине, желе од малине, мармелада, воћни сок од малине, сок од малине, замрзнута малина, пастеризована малина, пастеризована каша од малине, сируп од малине, компот, слатко, кандирано воће, сушено воће, мешани производи од воћа и поврћа) али и за потпуно нове категорије производа које наведени правилници не обухватају. Осим производа од малине, учесници могу донети и свежу малину, која ће такође бити предмет оцене.

Осим победника по категоријама, биће проглашен и апсолутни победник такмичарске изложбе производа од малине.

 

За победнике такмичења биће обезбеђене адекватне награде.

 

За све додатне информације можете се обратити Институту за примену науке у пољопривреди, на имејл mmaslovaric@ipn.bg.ac.rs, sutvic@ipn.bg.ac.rs, scolic@ipn.bg.ac.rs или нa телефон 011/2751-622.

Institut za primenu nauke u poljoprivredi je zajedno sa partnerskim organizacijama (Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, PSSS Šabac, PSSS Valjevo,  i PSSS Čačak) u sredu, 31.05.2023. godine, održao završni skup na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem su promovisani rezultati projekta „Uticaj prvih 100 dana laktacije na prinos i kvalitet mleka kod različitih rasa krava“. Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, u okviru podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini.

U realizaciji projekta učestvovali su: dr Radmila Beskorovajni, rukovodilac projekta, dr Stevan Čanak, dr Robert Radišić, dr Mladen Popovac, dr Milovan Pušić, Boris Berisavljević, dipl.inž., Nikola Popović, master inž., Tanja Maksimović, master inž., Mara Jojić, dipl.inž., Aleksandar Vujanović, dipl.inž., Neven Anokić, dipl.inž., Svetislav Marković, dipl.inž., Zoran Kozlina, dipl.inž. i Miroslav Jaćimović, dipl.inž.

Ispitivanje uticaja prvih 100 dana laktacije na prinos i kvalitet mleka posebno je značajno sa ekonomskog stanovišta. Na našim porodičnim farmama koje se bave proizvodnjom mleka gaje se holštajn frizijska (HF), kao specijalizovana rasa za proizvodnju mleka, i simentalska rasa (SIM), kombinovanog smera proizvodnje. Uslovi u kojima se gaje ove dve rase su vrlo različiti, pa je jedan od  postavljenih ciljeva projekta bio utvrđivanje optimalne strukture stada i uslova odgajivanja, kako bi proizvođači mogli da ostvare najpovoljnije moguće ekonomske efekte u proizvodnji mleka.

Tokom trajanja projekta praćeni su proizvodnja i kvalitet mleka u prve tri kontrole mlečnosti, odnosno u prvih 100 dana laktacije. Istovremeno je praćeno delovanje značajnijih negenetskih uticaja na proizvodnju mleka: ishrane, nege, zdravlja grla, kao i primenjenog menadžmenta na porodičnim farmama.

Jedan od ciljeva ispitivanja bio je da se na egzaktan način utvrdi ekonomski efekat primenjenih mera na prinos i kvalitet mleka tokom prvih 100 dana laktacije. U tu svrhu upotrebljena je analitička kalkulacija cene koštanja, koja obuhvata sve prihode i troškove učinjene tokom proizvodnog ciklusa. Na taj način utvrđen je ekonomski efekat proizvodnje mleka tokom prvih 100 dana laktacije.

Ispitivanje prinosa i kvaliteta mleka obavljeno je na ukupno 28 gazdinstava, koja gaje simentalsku i holštajn frizijsku rasu u Beogradskom, Mačvanskom, Kolubarskom i Moravičkom okrugu.

Proizvodni pokazatelji su ustanovljeni kod ukupno 115 grla simentalske, odnosno na 150 grla holštajn frizijske rase u navedenim okruzima. Prosečan prinos mleka, za posmatranu populaciju HF rase, bio je 3.159 kg mleka sa 3,89% mlečne masti i 3,28% proteina. Ostvareni prinosi u ovom ispitivanju su veći u odnosu na prosečnu proizvodnju krava HF rase koja je zabeležena u 2022. godini u Centralnoj Srbiji i koja se navodi u Stručnom izveštaju Glavne odgajivačke organizacije.

Posmatrana populacija SIM rase proizvela je u prvih 100 dana u proseku 2.229 kg mleka sa 4,04 % mlečne masti i 3,24% proteina. Krave obično dostižu maksimalnu proizvodnju od 40 do 60 dana nakokon teljenja, ali se smatra da visokoproduktivna grla maksimum u proizvodnji ostvaruju u periodu između 8. i 10. nedelje laktacije. Rasne odlike i individualna svojstva grla su značajno uticala ne samo na prinos, već i na hemijski sastav mleka, posebno na sadržaj mlečne masti.

Na osnovu istraživanja je sastavljena projekcija proizvodnje i troškova, te se pokazalo da se na farmama sa SIM grlima u prvih 100 dana laktacije  ostvaruje oko 35% vrednosti proizvodnje mleka od ukupne vrednosti za 350 dana laktacije, pri proizvodnji od 6600 l mleka. Vrednost podsticaja Republike Srbije je trenutno veoma značajna i učestvuje sa 24.2% u ukupnoj vrednosti mleka. Na farmama sa HF muznim grlima u prvih 100 dana laktacije ostvaruje se oko 33% vrednosti proizvodnje mleka pri dužini realne laktacije od 390 dana i mlečnosti od 10.200 l. Državni podsticaji za proizvodnju mleka učestvuju sa 22,9% u ukupnoj vrednosti mleka.

Istovremeno se u periodu prvih 100 dana laktacije postiže vrednost mleka po jedinici učinjenih troškova ishrane od 2,08din/din za SIM krave, te 2,77din/din za HF krave. Ukupna prosečna vrednost proizvodnje po učinjenim prosečnim troškovima ishrane iznosi 1,86 din/din za SIM i 2,59 din/din za HF grla. Razlike u troškovima po proizvedenom litru mleka imeđu SIM i HF rase potiču od različitih količina proizvedenog mleka, različitih sastava obroka i različitih cena hraniva

Na osnovu ovog istraživanja mogu se izdvojiti neke preporuke za porodična gazdinstva koja se bave proizvodnjom mleka:

  • Potrebno je bolje voditi evidenciju proizvodnje (količine proizvedenog mleka, trajanje MTI, itd.),
  • Voditi evidenciju troškova,
  • Koristiti stručne savete stručnjaka PSSS, pre svega iz oblasti ishrane i reprodukcije (sastav obroka i izbor semena bikova),
  • Raditi na skraćivanju međutelidbenog intervala uz pomoć stručnjaka,
  • Posebnu pažnju obratiti na ishranu muznih krava u prvih 100 dana laktacije jer se tada postiže najveća vrednost proizvodnje uz najmanje troškove ishrane,
  • Pratiti cene hraniva i po mogućnosti udruživati se radi postizanja niže cene,
  • Višak prihoda preko troškova proizvodnje pažljivo investirati,
  • Stalno podizati nivo znanja proizvođača u cilju efikasnije i profitabilnije proizvodnje mleka.

 

 

NOSILAC PROJEKTA: Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu

RUKOVODILAC PROJEKTA: dr Mladen Popovac

U realizaciji projekta “Genetsko unapređenje u svinjarstvu kroz sistem ocene mesnatosti na liniji klanja” pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije učestvovalo je pet naučno-istraživačkih i stručnih organizacija. Nosilac projekta je Poljoprivredni fakltet Univerziteta u Beogradu, uz učešće četiri partnerske organizacije: Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd i Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi (PSSS) iz Šapca, Valjeva i Mladenovca. Stručni tim na projektu činili su: dr Mladen Popovac, kao rukovodilac projekta, dr Radmila Beskorovajni, dr Milovan Pušić (Institut za primenu nauke u poljoprivredi), dr Radosav Vujić (PSSS Valjevo), Marina Gačić, dipl.inž. (PSSS Šabac) i Dragoljub Krajnović, dipl.inž. (PSSS Beograd). Istraživanja su sprovedena na šest porodičnih farmi svinja, na područjima koja pokrivaju navedene poljoprivredne savetodavne i stručne službe. Farme same gaje pasad za tov, a godišnje proizvode od dve do šest hiljada tovljenika.

Cilj projekta je bio da se ocene osobine porasta i kvaliteta trupa kod svinja na liniji klanja, kako bi ocenjene vrednosti poslužile dalje za genetsko unapređenje populacija svinja u Srbiji. Kod tovljenika na liniji klanja utvrđena je mesnatost u trupu od 56,38%, sa veoma širokim intervalom variranja od 36,25 do 68,10% mesa u trupu, što otvara prostor za veoma uspešan selekcijski rad u cilju genetskog progresa ove, ali i drugih osobina iz iste grupe. Analizirajući kombinaciju ukrštanja različith genotipova u cilju proizvodnje prasadi za tov, najbolje kvalitativne pokazatelje u pogledu mesnatosti od 59,95 % imali su tovljenici melezi očeva pietrena i majki F1 meleza landrasa i velikog jorkšira. Ocenjujući naslednost ove osobine utvrđen je koeficijent heritabiliteta od h2 = 0,46. Ustanovljena srednja naslednost ove osobine ukazuje  na mogućnost brzog genetskog progresa u populacijama svinja, gde bi se u procenu priplodne vrednosti životinja uključila mesnatost, kao jedan od selekcijskih kriterijuma.

Takođe, jedan od ciljeva projekta je bio i da se promoviše neophodnost donošenja zakonskih regulativa, po kojima bi se cena tovljenika u klanici određivala na osnovu njihove mase, ali i kvaliteta trupa, a ne kao što je uglavnom bilo do sada, da se ona formira samo na osnovu mase. Značaj vrednovanja tovljenika na osnovu kvaliteta motivisaće dodatno odgajivače da unaprede mesnatost kod tovljenika, jer će na taj način ostvarivati veće ekonomske benefite iz više razloga.

 

На основу члана 22, става 1 Закона о обављању саветодавних и стручних послова у области пољопривреде, обука и усавршавање пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача, поред осталог, обухвата и организовање едукације – тренинга пољопривредних саветодаваца у сарадњи са домаћим и страним образовним и истраживачким институцијама и стручњацима. Институт за примену науке у пољопривреди (ИПН), као овлашћена организација, по решењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде бр. 021-01-92/2019-03 од 30.12.2019. године, као и на основу Годишњег плана усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача за 2023. годину, организује едукације за доле наведене модуле.

Обавештавамо заинтересоване кандидате да:

ИНСТИТУТ ЗА ПРИМЕНУ НАУКЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ OБЈАВЉУЈЕ

ДАНА 17.05.2023. ГОДИНЕ

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЗА ПРЕДАВАЧЕ ЗА ЕДУКАЦИЈЕ САВЕТОДАВАЦА ЗА

Модул 1: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета – преузети позив

Модул 2: Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150-1000 л/дан – преузети позив  

Модул 4: Процена стања на газдинству за организовање производње лековитог, зачинског и ароматичног биља, технологија производње и стратегија унапређења прераде – преузети позив

Модул 5: Добре праксе заштите животне средине кроз одрживу примену средстава за заштиту биља –преузети позив

Модул 7: Превенција болести папака у циљу очувања здравља и добробити млечних крава – преузети позив

Радионица 2: Инвестиционе способности пољопривредних газдинстава и анализа инвестиционих идеја на бази FADN података из повратне информације – преузети позив

 Наведене едукације су у трајању од 10 до 17 часова.

Пријавe са радном биографијом – CV – преузети ovde (форма CV), а доставити најкасније до 28.05.2023. године, на имејл адресу: mmaslovaric@ipn.bg.ac.rs или писаним путем на адресу Институт за примену науке у пољопривреди, 11000 Београд, Булевар деспота Стефана 68б, П.фах 43.

Едукације се у целости финансирају од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, па у случају да Министарство из било ког разлога не изврши уплату средстава намењених за едукацију, иста ће бити одложена, а о свему ће изабрани предавачи бити обавештени благовремено.

Додатне информације могу се добити на број телефона: 011/2751 622. Контакт особе: др Наташа Толимир и др Маријана Масловарић.

Обавештавамо све заинтересоване да ће се у оквиру Сајма пољопривреде у Новом Саду, одржати конференција на тему “Одрживе пољопривредне праксе – Како достићи генетски потенцијал крава”.

Више информација о сајму можете добити кликом на link: https://www.sajam.net/images/2023/MPS_2023/MPS_2023_Programi/Pa_Mps_2023_srb_2552023.pdf

Организатори су Институт за примену науке у пољопривреди и Аустријски пољопривредни кластер, уз подршку Министарства пољопривреде Аустрије.

 

Program Event AAC-IPN 25. May 2023, SRB verzija

 

 

Izvor: IPN