Objava: RADIONICA-PSSS Šabac

Dana 25.07.2022. godine, sa početkom u 08:25 održana je radionica, mesto Štitar , opština Šabac – grad, Poljop.gazdinstvo Petrović Milan sa temom:
1. 08:25 do 09:11 Utvrđivanje zdravstvenog i kondicionog stanja rasada kupusa pre sadnje , savetodavac Svetlana Zlatarić

Cilj radionice je postignut. Rasad kupusa je zdrav i u dobroj kondiciji, tako da očekujemo dobar prijem. Prisutnih je bilo 5 poljoprivrednika koji su aktivno učestvovali u radu.

Koordinator: Svetlana Zlatarić

Izvor: PSSS Šabac

Dana 25.07.2022. godine, sa početkom u 08:30 održaće se radionica, mesto Štitar , opština Šabac – grad, Poljop.gazdinstvo Petrović Milan
sa temom:
1. 08:30 do 09:15 Utvrđivanje zdravstvenog i kondicionog stanja useva povrća u plasteniku , savetodavac Svetlana Zlatarić


Koordinator: Svetlana Zlatarić

Izvor: PSSS Šabac

Dana 22.07.2022. godine, sa početkom u 07:53 održana je radionica, mesto Miokus , opština Šabac – grad, Poljoprivredno gazdinstvo Bogosavljević Zorana
sa temom:
1. 07:53 do 08:45 Utvrđivanje zdravstvenog i kondicionog stanja useva povrča u plasteniku , savetodavac Svetlana Zlatarić

Cilj radionice, bio je da se utvrdi zdravstveno i kondiciono stanje useva povrća, kako bi se radila adekvatna zaštita sa dozvoljenom karencom. Plodovi povrća paradajza, paprike su u fazi tehnološke zrelosti, zdravi su ne treba sada nikakva zaštita. Krastavac se već bere i braće se još bar 8 puta. Pratićemo stanje useva. Radionici je prisutvovalo 5 poljoprivrednika i aktivno su učestvovali u radoinici.
Koordinator: Svetlana Zlatarić

Izvor: PSSS Šabac

Dana 20.07.2022. godine, sa početkom u 08:54 održana je radionica, mesto Kujavica , opština Vladimirci, Domaćinstvo Grujić Rada
sa temom:
1. 08:54 do 09:30 Pripremanje praziluka za tržište , savetodavac Gordana Rehak

Na domaćinstvu Rada Grujića, koji se između ostalog bavi i proizvodnjom povrća, konkretno praziluka, održaće se radionica na kojoj će se pokazati kako pripremiti praziluk za tržište, kako bi sačuvao kvalitet.
Na radionici održanoj 20.07.2022. god. pokazano je kako bi trebalo na najbolji način pripremiti obran praziluk za tržište shodno zahtevu kupaca. Takođe, poljoprivrednik je upućen u način obrade praziluka i pakovanja, kako zapakovan na određenu kilažu (od 5 ili 10 kg), tako i pakovan u džakove, a sve u svrhu kupca. Na radionici je bilo 6 poljoprivrednika.
Koordinator: Gordana Rehak

Izvor: PSSS Šabac

Dana 22.07.2022. godine, sa početkom u 08:00 održaće se radionica, mesto Miokus , opština Šabac – grad, Poljoprivredno gazdinstvo Bogosavljević Zorana
sa temom:
1. 08:00 do 08:30 Utvrđivanje zdravstvenog i kondicionog stanja useva povrča u plasteniku , savetodavac Svetlana Zlatarić


Koordinator: Svetlana Zlatarić

Izvor: PSSS Šabac

Dana 18.07.2022. godine, sa početkom u 08:00 održana je radionica, mesto Belotić , opština Bogatić, Poljoprivredno gazdinstvo Mladena Smiljanić
sa temom:
1. 08:00 do 08:41 Identifikacija štetnih organizama u paprikama , savetodavac Sanja Popović

Na radionici su date smernice kako proizvođač da registruje prisustvo najznačajnijih štetičina u paprikama. Na osnovu postavljenih feromonskih klopki pratimo brojnost štetnih insekata pamukove sovice i povrtne sovice.Kada se brojnost poveća, ukazano je na koji način pregledati lice i naličje biljke paprike na prisustvo položenih jaja. Sa trendom povećanja temperatura povećava se brojnost sovica. Jaja koja polažu se nalaze pojedinačno na licu lista, i mikroskopskim pregledom na površini se uočava krunica, dok jaja povrtne sovice se polažu na naličju lista i njihova brojnost i piljenje ne utiču na kvalitet plodova kao što je slučaj kod pamukove sovice. Njene larve se ubušuju u plod i oštećuju parenhim, tako da plodovi gube tržišnu vrednost. Na radionici je prisustvovalo 5 osoba.
Koordinator: Sanja Popović

Izvor: PSSS Šabac

Dana 20.07.2022. godine, sa početkom u 09:00 održaće se radionica, mesto Kujavica , opština Vladimirci, Domaćinstvo Grujić Rada
sa temom:
1. 09:00 do 09:30 Pripremanje praziluka za tržište , savetodavac Gordana Rehak

Na domaćinstvu Rada Grujića, koji se između ostalog bavi i proizvodnjom povrća, konkretno praziluka, održaće se radionica na kojoj će se pokazati kako pripremiti praziluk za tržište, kako bi sačuvao kvalitet.
Koordinator: Gordana Rehak

Izvor: PSSS Šabac

Dana 12.07.2022. godine, sa početkom u 08:55 održana je radionica, mesto Štitar , opština Šabac – grad, Poljoprivredno gazdinstvo Milete Marković
sa temom:
1. 08:55 do 09:31 Suzbijanje ambrozije kao štetnog alergena na krompirištu , savetodavac Slavica Maksimović

12.07.2022. god. održaće se radionica na temu štetnog dejstva ambrozije na zdravlje ljudi.Ova korovska vrsta se nalazi u fazi cvetanja. Korov pričinjava ekonomske štete u gajenim kulturama, na krompirištu, ali takođe izaziva i zdravstvene smetnje kod osetljivih osoba u vidu alergijskih reakcija disajnih puteva, zato je suzbijanje ovog korova obavezno i preporučujemo mehaničke ili hemijske mere borbe:
1. Mehaničke -preporuka je da se biljke čupaju sa korenom pre sezone cvetanja, dok se kasnije obavlja kosidba najmanje 5 cm od površine zemlje.
2. Hemijske tamo gde je povađen krompir– za veće površine koriste se herbicidi, a izbor preparata zavisi od toga gde je ambrozija registrovana. Na poljoprivrednim površinama tamo gde nema useva, preporučuju se totalni hebicidi
Koordinator: Slavica Maksimović

Izvor: PSSS Šabac

Dana 18.07.2022. godine, sa početkom u 08:00 održaće se radionica, mesto Belotić , opština Bogatić, Poljoprivredno gazdinstvo Mladena Smiljanić
sa temom:
1. 08:00 do 08:30 Identifikacija štetnih organizama u paprikama , savetodavac Sanja Popović


Koordinator: Sanja Popović

Izvor: PSSS Šabac

Dana 11.07.2022. godine, sa početkom u 09:03 održana je radionica, mesto Štitar , opština Šabac – grad, Gazdinstvo Milete Markovića
sa temom:
1. 09:03 do 09:39 Vađenje krompira, klasiranje i spremanje za tržište , savetodavac Gordana Rehak

11.07.2022. god. održaće se radionica na temu vađenja krompira, gde će se ukazati poljoprivredniku na kvalitetnu pripremu za tržište, što podrazumeva pranje, kalibriranje, pakovanje i ambalažu, što je od velike koristi za dobar plasman.
Na radionici održanoj 11.07.2022. god. koja je imala za cilj pripremu krompira za tržište, predstavljeno je poljoprivredniku najbolji način pripreme, od samog vađenja krompira sa što manjim oštećenjima, probiranje i ujednačavanje krtola i klasiranje, a zatim pakovanje u adekvatnu ambalažu, jer to ima za posledicu bolji plasman proizvoda. Na radionici je bilo 5 poljoprivrednika.
Koordinator: Gordana Rehak

Izvor: PSSS Šabac