Сива трулеж (Botrytis cinerea) јагоде

Više
12 maj 2021 11:15 #45700 od Panajotović Zoran
Сива трулеж код производње јагоде је један од најчешћих проблема и узрочник смањења приноса. То је је економски најзначајнија болест јагодастог воћа. Ова гљивица презимљава на зараженим биљним остацима у облику мицелије и у рано пролеће када се створе повољни услови влаге, долази до заразе цветова, листова и плодова. Честе кише и висока релативна влажност ваздуха стварају повољне услове за развој сиве трулежи. На зеленим плодовима се стварају светло смеђе пеге испод којих месо плода јагоде омекша и на том месту се формира сивкасто-бела паучинаста превлака која касније добије карактеристичну зелено-сивкасту боју.
Такви плодови су тамносмеђе боје. Зараза се чешће јавља код плодова који додирују земљиште или се међусобно додирују. Најповољнија температура за развој сиве трулежи је од 15-20°C. Инфекција се обично остварује преко повреда, а може да се оствари и преко неоштећеног ткива. Сива трулеж јагоде болест је која се готово редовно јавља сваке године па је из тог разлога обавезно сузбијање.
Мере заштите су:
- ђубрење на основу агрохемијске анализе земљишта,
- избегавање прегустог засада
- уклањање оболелих плодова као значајног извора заразе.
Од фунгицида се могу користити они на бази a.m. boskalid + piraklostrobin (Bosko Gold, Luminis, Signum 1,5 kg/ha), или на бази a.m. ciprodinil + fludioksonil (Atlas, Switch 62,5 wg 0,8 kg/ha) или a.m fluopiram + trifloksistrobin (Luna sensation 0,8 l/ha), итд.

Зоран Панајотовић, дипл. инж. заштите биља

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.537 sekundi
Powered by Kunena Forum