Sterilitet kod krava

Više
30 jun 2017 10:08 #28741 od Grozdić Jovan
Grozdić Jovan je napravio novu temu: Sterilitet kod krava
Krave mnogo vremena provode u stajama, koje bi trebalo da imaju dovoljno čistog vazduha i svetla. Temperatura bi trebalo da bude umerena. Važno je da su ležaji udobni, suvi i da ima dovoljno prostora.
Krave bi trebalo redovno da se kreću, jer to utiče povoljno na njihov organizam. Tada su i jasniji znaci gonjenja, a to utiče na povećanje plodnosti. Ukoliko se krava ne kreće, dolazi do pojave cista na jajnicima, a to može da prouzrokuje neplodnost.
Krave su najplodnije između četvrte i osme godine. Sa starenjem postaju manje plodne, jer slabi funkcija polnih žlezda i organa.
Važnost higijene
Higijena staje je obavezna, a isto tako i higijena porođaja. Takođe, potrebno je redovno obrezivati papke, jer oboljenje koje u suprotnom može da nastane smanjuje proizvodnju mleka i plodnost.
Kako klima utiče na neplodnost?
Jul i avgust, koje odlikuju visoke temperature, mogu da izazovu toplotni stres kod krava i da znatno smanje plodnost. Isto je i sa izuzetno niskim temperaturama. Takođe, ukoliko ima dovoljno sunčanih dana i svetlosti, to će povoljno delovati na polne funkcije.
Visoko mlečne krave teže ostaju steone, jer ovakva proizvodnja mleka izaziva opterećenje organizma. Ukoliko se, uz to, nepravilno hrane i drže u lošim uslovima, dolazi do poremećaja polnog ciklusa.
Sterilitet bez simptoma
Ovo je poseban oblik neplodnosti kod krava, a uzroke je teško utvrditi. Čini oko 20% ukupnog steriliteta krava. Lečenje je neizvesno, a ono što je važno je pravilan odabir ženske teladi za reprodukciju.
Abortus
Abortusom se kod krava naziva istiskivanje ploda iz materice pre vremena. Plod najčešće ne uspeva da preživi. Ova pojava dešava se zbog infekcija, koje izazivaju bakterije, paraziti, virusi ili gljivice. Mogu da ga izazovu i povrede, dug prevoz, ledena voda, buđavo seno, vakcinacija i drugo.
Neplodnost prouzrokovana slabom ishranom (nutritivni, alimentarni sterilitet)
Nedovoljna i nekvalitetna ishrana krava i junica najčešći je uzrok ove neplodnosti. Hrana koja ne sadrži dovoljne količine minerala, vitamina i belančevina, kao i gladovanje životinja, a dešava se u sušnim godinama, posle poplava, dugim i oštrim zimama, utiče da se u takvim prilikama jalovost javlja u oko 50% životinja. Ova neplodnost se naziva «gladni sterilitet».
Gladni sterilitet nastaje, najčešće, u toku zime i proleća kada je hrana loša i male hranljive vrednosti (kukuruzovina, slama, pleva, loše seno i dr.). Slaba ishrana uzrokuje zakašnjenje polnog razvoja ženskih i muških životinja, te njihovo kasno uvođenje u priplod. To ima za posledicu nedovoljnu razvijenost polnih organa, a kasnije njihovo slabo funkcionisanje. Slaba ishrana steonih krava i junica dovodi do toga da one troše svoje sopstvene materije i gube kondiciju. Takva stanja dovode do pobačaja i rađanja slabih mladunaca nesposobnih za život. Preobilna ishrana, takođe dovodi do pojave neplodnosti, jer nastaje gojaznost i slaganje masti u polnim žlezdama i organima. U takvim slučajevima potrebno je smanjiti ishranu i dovesti krave i junice u priplodnu kondiciju. Gladni sterilitet može se lečiti davanjem dovoljne količine kvalitetne hrane, tako da sterilne životinje postaju ponovo plodne.

Jovan Grozdić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.342 sekundi