- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 11 meseci ranije by Mijušković Dragan.
-
AutorČlanci
-
13.12.2019 u 15:04 #515953Mijušković DraganUčesnik
Калцијум је изузетно важан у интезивној повртарској производњи. Потребе биљака, микроорганизама и животиња за азотом су велике. На ћелиској основи калцијум учвршћује ћелијске зидове и стабилизује мембране, осигурава јак тургор, здрав пораст, отпорност на проузроковаче болести и штити од отрова – токсина. Код мањка или вишка калцијума успорено је дељење ћелија, смањен раст врхова изданака и корена и ограничен је пораст плодова. Симптоми су уочљиви код паприке, парадајза појава вршне трулежи. Где је јак ћелијски зид осигурава дуже складиштење плодова, отпорност биљака и плодова на проузроковаче болести, дужу функцију корена и изданака, и већу отпорност на ниске и високе температуре.
Добра обезбеђеност калцијумом се постиже се калцизацијом. Калцизација радикално мења биолошко – физичко – хемијска својства земљишта, те је потребно мелиоративно ђубрење калцијумом (кречњаком) и хумизација ( примена сгорелог стајњака) а равнотежа се креће у правцу минерализације хумуса, што може довести до исцрпљивања и пада продуктивности земљишта. Калцизација има позитиван ефекат нарочито на киселим земљиштима, добро утиче на пораст pH за 2-3 године. Уколико је земљиште ђубрено киселим минералним ђубривима и нема одговарајућу pH вредност, калцизацију треба поновити адекватном нормом квалитетно гранулисаним кречњаком. У неким случајевима калцизација може представљати дужи процес и изискује змначајна средства. У производњи поврћа на киселим земљиштима све чешће примењујемо течна калцијумова ђубрива, разне хелате као и комплексе калцијума са синтетичким и природним органским молекулима.ПССС – Јагодина
Саветодавац
Драган Мијушковић -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.