- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 10 meseci ranije by Miljković Mira.
-
AutorČlanci
-
23.12.2020 u 04:08 #517091Miljković MiraUčesnik
Proizvodnji povrća se poklanja velika pažnja, kako zbog dobijanja što većih prinosa tako i prinosa visokog kvaliteta. Povrtarske kulture zahtevaju plodno zemljište i imaju velike zahteve za hranjivim materijama, tako da se njihovo đubrenje razlikuje od đubrenja drugih kultura. Slabo razvijen korenov sistem, brz porast i kratka vegetacija, visok prinos sa jedinice površine, kao i navodnjavanje iziskuju obilno đubrenje organskim i mineralnim đubrivima.Stajnjak ima izuzetan značaj, pre svega obezbeđuje biljke elementima neophodnim za njihov rast i razviće, popravlja fizičke, hemiske i biološke osobine zemljišta.Za stajnjak se obično kaže da je potpuno đubrivo, za razliku od veštačkih koja su dopunska. Đubrenje stajnjakom, zemljištu se vraćaju hranjivi sastojci odneseni žetvom i berbom. Nedostatak stajnjaka može se nadoknaditi mineralnim đubrivima, ali struktura zemljišta ne može. Stajnjak sadrži u sebi mikroorganizme koji razlažu sastojke zemljišta i čine ih pristupačnim biljci. Utiče i na stvaranje granulisanog sastava zemljišta, koje je najpogodnije za obradu. Veoma je važno da protekne što kraće vreme od vremena utovara, transporta do rasturanja i zaoravanja Kvalitet stajnjaka zavisi od vrste i starosne dobi životinja.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.