Značaj mikroklime u stajama za goveda-Goran Joksić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521924
    Joksić Goran
    Učesnik

      U poslednje vreme značaj mikroklime u objektima u kojima se gaje domaće životinje sve više dolazi do izražaja.
      Za uspešno bavljenje stočarskom proizvodnjom najbitniji su rasa, ishrana i uslovi gajenja. Ovaj poslednji faktor je nekada bio marginalizovan ali se ustanovilo da je i on itekako bitan za maksimalne proizvodne rezultate.
      Najlakše merljiva od mikroklimatskih faktora je temperatura. Krave veoma dobro podnose niske temperature, čak i do 10 stepeni ispod nule. Bitno je da im se obezbedi dovoljno suve slame kao prostirke. Sve do 20-25 stepeni krave lako podnose, a proizvodni rezultati su maksimalni. Na 30 stepeni i preko toga, postaje im teže i naravno da se smanjuju proizvodni rezultati. Zato je od velikog značaja obezbediti im stalni protok vazduha i povremeno tuširanje.
      Od velikog značaja je i sastav-kvalitet vazduha. Posebnu pažnju treba obratiti na količinu kiseonika u objektu koja mora da bude približna onoj količini koja se nalazi napolju (21%). Praktično to se najlakše vidi zimi kada mnogi farmeri zatvaraju objekat potpuno (što se nikako ne preporučuje). Tako dolazi do manjka kiseonika i povećanog udela ugljen-dioksida. Taj problem se vidi u tome što krave nerado leže, ili često ustaju, a uzrok tome je ugljen-dioksid koji kao teži pada u donje delove štale. Takođe posledice zatvaranja objekta je i velika količina vlage koja se kondenzuje u objektu, što kravama veoma smeta i dovodi do raznih zdravstvenih poremećaja. Zato objekat treba što više držati otvorenim tokom cele godine.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.