Značaj kozjeg mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516732
    Nerandžić Ljiljana
    Učesnik

      Značaj kozjeg mleka
      Poslednjih par godina potrošnja i proizvodnja kozjeg mleka povećana je širom sveta
      jer ljudi prepoznaju prednost kozjeg mleka. Sada je već poznato da kozje mleko ima
      visoku hranljivost i mogućnost proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda, dobrog
      sastava za ljudsku ishranu. Iako se zna da koza može proizvesti kvalitetno mleko
      dobrog sastava, različiti faktori, uključujući rasu, nutritivni status, veličinu i oblik
      vimena, telesnu težinu utiču na sastav i sadržaj mleka. Varijacije koje se javljaju u
      kozjem mleku pod velikim uticajem su godišnjeg doba, perioda laktacije, vrste hrane,
      zdravlja vimena i fizioloških faktora.
      Kada govorimo o zdravstvenom aspektu kozjeg mleka, možemo zaključiti da je kozje
      mleko po svom sastavu lakše svarljivo od kravljeg mleka, naročito za decu i one koji
      imaju osetljiv stomak. Nedostaje mu folne kiseline i ne preporučuje se deci mlađoj od
      jedne godine jer može izazvati anemiju.
      Ono što možemo zaključiti jeste da svest čoveka o kozjem mleku, njegovom sastavu
      i hranljivim vrednostima treba da se poveća jer pokazuje pozitivne efekte na ljudska
      bića. Veoma je važno biti svestan njegovih zdravstvenih koristi prilikom konzumiranja.
      Podsticaj državnih organa da učestvuju u zdravstvenoj zaštiti životinja i razvoju koze,
      veoma je važan segment za poboljšanje zdravlja stanovništva.
      Iako je za očekivati da kozje mleko nikada neće zameniti kravlje mleko u komercijalnoj
      proizvodnji, zbog njegovih neospornih prednosti i potencijala treba intenzivirati
      njegovu proizvodnju i preradu.

      Ljiljana Nerandzic
      PSSSKraljevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.