Značaj kolostruma u ishrani jagnjadi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514603
    Đurić Nebojša
    Učesnik

      Najveća smrtnost kod jagnjadi, čak 75%, je u prvoj nedelji posle jagnjenja. Zbog toga najveća pažnja ovčara teba da bude posvećena ovoj kategoriji.
      Najvažnije od svega je da se jagnje što pre zadoji kolostrumom.
      Kolostrum pored neophodne energije jagnjetu daje i antitela protiv obolenja sa kojima je ovca bila u kontaktu, ili protiv kojih je bila vakcinisana.
      On je takođe laksativan i služi da oslobodi creva jagnjeta od prvog izmeta (mekonijuma).
      Sposobnost jagnjeta da usvoji antitela iz kolostruma brzo opada i zato je neophodno da ga dobije što ranije. Ako majka nema dovoljno kolostruma treba uzeti zamrznut, sakupljen ranije od drugih ovaca, i dati ga putem sonde, vodeći računa da se ona ne ugura u pluća.
      Kolostrum se akumulira u vimenu ovce tokom poslednih nekoliko dana bremenitosti. On se takođe luči tokom prvih dana laktacije, a kasnije se sastav mleka brzo.
      Neophodno je da se jagnjad poje 4-5 puta tokom prvih 18 sati, ukoliko ne mogu da sisaju svoju majku. Tokom prvih 7 dana jagnjad treba da budu zajedno sa majkama i da sisaju po volji. Ishrana jagnjadi od druge nedelje života zavisiće od toga kakva se proizvodnja dalje očekuje od njih.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.