Značaj i berba kelja pupčara

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Milosavljević Zoran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516946
    Milosavljević Zoran
    Učesnik

      Za razliku od drugih kupusnjača,kelj pupčar ima 40-100 glavica obima 1-4 cm,koje izrastaju u pazuhu listova.Stabljika dostiže visinu i do jedan metar.Glavice mase 3-10 grama imaju bolji ukus ako ih uhvati prvi mraz,a u našim uslovima ostaje do proleća.Kelj pupčar je bogat mineralnim materijma (kalijum,magnezijum,gvožđe) i vitaminima .Male glavice su izuzetno hranljive,bogate proteinima i ugljenim hidratima i od njih se spremaju razna jela .Mogu se i kiseliti Kao i ostale kupusnjače kelj pupčar je odličan oksidans,ali i veoma kvalitetna hrana za oslabljen organizam.
      Glavice kelja pupčara beru se postepeno,od oktobra do polovine decembra,pažljivim odsecanjem glavica od osnove prema vrhu.Treba voditi računa da se ne povrede listovi i stabljika.Glavice se mogu povaditi odjednom ili ako je mnogo hladno,izvaditi celu biljku sa korenom i držati je u kanti sa vodom.Prinos 1,5-3 kg/m2.
      Savetodavac ratarstva i povrtarstva Zoran Milosavljević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.