Značaj hlađenja sirovog mleka – Marina Gačić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514565
    Gačić Marina
    Učesnik

      Pravovremeno hlađenje tek pomuženog mleka je jedan od najvažnijih postupaka radi očuvanja njegovog kvaliteta i higjenske ispravnosti. Mleko se hladi sa ciljem sprečavanja i usporavanja aktivnosti svih mikroorganizama koji se nalaze u mleku. Na terenu se najčešće susrećemo sa nepravovremenim i nedovoljnim hlađenjem mleka, kao i sa mešanjem toplog i hladnog mleka. Veoma je važno mleko posle muže ohladiti na 4 °C u roku od najduže dva sata. Brzina hlađenja mleka treba da omogući da se što pre postigne temperatura mleka od 10°C , a zatim i 4°C ako se mleko čuva duže od 48h. Adekvatna temperature mora da se održava tokom celog perioda čuvanja mleka uz obavezno mešanje.
      savetodavac Marina Gačić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.