Zimsko prskanje voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515794
    Mihailović Tamara
    Učesnik

      Iskusni voćari znaju da u jesen, nakon završene berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku počinju održavanjem higijene u voćnjaku. To obuhvata: sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje, uklanjanje polomljenih, starih grana. Svi ovi biljni delovi treba da se iznesu iz voćnjaka i spale. Prskanje voća i vinove loze je obavezna mera zaštite. „Plavim prskanjem“ se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavog voća (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugog voća, kovrdzavost lista breskve, eskorioze vinove loze.. Svi navedeni patogeni prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, neophodno je obaviti prskanje bakarnim preparatima kako bi se uništili patogeni na mestu njihovog prezimljavanja i kako bi se smanjio infekcioni potencijal. Najbolje vreme za tretiranje je novembar mesec i to kad opadne 70 % lišća. Temperatura treba da bude iznad 10 0 C, vreme bez vetra. Stabla treba „okupati“ kako bi preparat pokrio sve biljne delove. Sva sredstva za „plavo prskanje“ pripadaju grupi bakarnih preparata. To su Bordovska čorba 1,5-2 %, Blauvit 1%, Bakarni oksihlorid 0,5-0,75 %, Funguran OH 0,3%, Cuprablau Z 0,5 %, Cuproxat 0,5 %.

      PSSS Mladenovac
      Mihailović Tamara dipl. ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.