Zimska rezidba voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514109
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      Zimska rezidba voća je jedna od najznačajnijih agrotehničkih mera. Voćke se režu u vreme biološkog mirovanja, od opadanja lišća u jesen , pa sve do početka kretanja vegetacije u proleće.. Osnovni cilj rezidbe je da se uspostavi ravnoteža između rodnosti i vegetativnog prirasta.Rezidba je presudna za visok i kvalitetan rod.Jačina rezidbe zavisi prvenstveno od voćne vrste i starosti voćke.
      Rezidbom se takođe oblikuje krošnja voćaka, reguliše plodnost i podmlađuju grane.Način rezidbe zavisi od sorte koja se gaji, podloge kao i od uzgojnog sistema. Tokom zimske rezidbe najvažnije je da se uklone polomljene grane, sve suve grane naročito one na kojima se zadržalo suvo lišće ili plodovi, zatim vrhovi zaraženih delova voćke pa tek onda obaviti rezidbu do odgovarajućeg sistema gajenja.

      Za uspešnu rezidbu potrebno je razlikovati cvetne i lisne pupoljke.
      Cvetni pupoljci su krupniji i zaobljeniji, a lisni izduženi i šiljasti. Rezidbom se obično grane ne prekraćuju, nego se odstranjuju. Prekraćuju se samo sadnice nakon sadnje, na visinu formiranja krošnje te one grane iz kojih želimo izazvati grananje bočnih pupoljaka.
      Oštrom rezidbom dobija se više vegetativnih a manje rodnih pupoljaka.
      Slabijom rezidbom ili izostankom rezidbe razvija se voćka manje bujnosti i slabije kondicije, to dovodi do neujednačene rodnosti.
      Prekraćivanje treba obaviti rezovima neposredno iznad pupoljaka ili grane.
      Alat koji se koristi pri orezivanju treba dezinfikovati i prilagoditi veličini grane koja se uklanja.
      Vodopije su nerodni prirasti koji nastaju u uslovima kišnih godina i obilnijeg navodnjavanja ili usled jake rezidbe. One se po pravilu uklanjaju do osnove osim ako se njima popunjava prazno mesto.
      Prilikom rezidbe voćaka mora se voditi računa da svi delovi unutar krošnje dobiju dovoljnu količinu svetlosti.
      Rezidba omogućava formiranje krupnijih plodova, njihovo ujednačeno zrenje i povećan sadržaj šećera.
      Pesticidi se bolje raspoređuju na rezidbom pravilno orezanoj krošnji.
      Ključ uspešnog voćarenja je ravnoteža između rasta biljke i plodonošenja.
      Dipl. ing. voćarstva
      Biljana Milosavljević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.