Zimska prihrana pčela

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518033
    Petrović Igor
    Učesnik

      Predstavlja važnu aktivnost pčelara prilikom pripreme pčela za zimu. Zimskom prihranom potrebno je obezbediti dovoljne količine, kvalitetne i pravilno raspoređene hrane. Med na koji uzimljujemo pčelinja društva mora biti lako svarljiv. Količina meda za uspešno prezimljavanje iznosi između 20-25 kg. Pre početka zimske prihrane neophodno je utvrditi zalihe hrane koje su pčele sakupile i dodati količinu do potrebne. Kada se hrana obezbeđuje dodavanjem meda iz rezerve mora se voditi računa da ramovi sa medom potiču od zdravih društava. Kada je u pitanju šećerni sirup optimalno je dodati do 1/3 ukupnih količina zalihe. Pčelama se po pravilu dodaje veća količina sirupa u manjem broju obroka. Sa prihranom se počinje polovinom avgusta i potrebno je završiti najdalje do kraja prve dekade septembra. Pravilan raspored hrane podrazumeva dostupnost hrane tokom zimskog mirovanja pčelinjih zajednica. To znači da hrana mora biti raspoređena u zoni pčelinjeg klubeta kako bi je pčele kretanjem na više u zimskim mesecima mogle koristiti. Medne kape koje tom prilikom pčele formiraju trebaju biti duboke oko 15cm. Vrlo je važno da pčelari ne kasne sa početkom prihrane pčela za zimu, kako bi na vreme i na adekvatan način sproveli ovu vrlo važnu aktivnost.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.