- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 5 meseci ranije by Đorđević Goran.
-
AutorČlanci
-
06.06.2023 u 12:51 #566602Đorđević GoranUčesnik
Под зеленим операцијама у винограду подразумевају се све мере које се изводе на
чокотима током вегетације а то су: лачење (уклањање сувишних ластара), прекраћивање
ластара (заламање), прекраћивање и уклањање заперака, прстеновање лозе, проређивање
цвасти, гроздова и бобица и дефолијација (уклањање листова).
Лачењем се уклањају сувишни зељасти ластарићи са чокота. Ова мера се изводи
почетком вегетације док су ластари још мали (неколико цм дужине), лако се очењују и не
остају велике ране на чокоту. Обавља се ручно а може и машински. Уклањају се ластари са
стабла, главе чокота, са кракова и кордуница и ластари избили из суочица зимских окаца. Том
мером се умањују негативни ефекти самозасењивања, постиче се оптимална фотосинтетичка
активност листова, обезбеђује добра проветреност шпалира и смањује ризик од напада
гљивичних болести и штеточина. Лачење се изводи неколико пута у току вегетације.
Током вегетације ластари се усмеравају на горе и провлаче између удвојених жица.
Када прерасту последњи (највиши) ниво жица а пре почетка њиховог савијања на доле
потребно их је прекраћивати. Прекраћивање (заламање) ластара је мера која се изводи
неколико пута у току вегетације са циљем да се спречи загушивање шпалира и непотребна
потрошња хранљивих материја. Прекраћивање се обавља на 30-40 цм изнад последњег нивоа
жица чиме се обезбуђује довољан број листова на ластарима. За нормално сазревање грожђа
и ластара и добар квалитет, потребно је од 10-12 здравих листова изнад последњег грозда на
ластару. Заламање се изводи 2-4 пута у зависности од услова у току вегетације. Може се
изводити ручно и машински.
Прекраћивање и уклањање заперака (ластара другог реда) је такође значајна мера
којом се спречава загушење шпалира. Током вегетације уклањају се сви заперци у зони
гроздова а изнад те зоне се прекраћују на 2-4 листа. Остављени листови на заперцима су
фотосинтетички активнији у односу на доње листове главних ластара чиме се обезбеђује боље
сазревање грожђа и ластара.
Прстеновање спада у допунске или специјалне мере које се практикују у производњи
стоног грожђа а посебно код бесемених сорти у циљу добијања крупнијих бобица и ранијег
сазревања грожђа. Изводи се специјалним маказама на луковима или стаблу чокота тако што
се уклањају кора и флоем у виду прстена ширине 2-5 мм, то јест чокот се повређује. Тиме се
спречава да хранљиве материје створене у ластарима изнад места прстеновања одлазе у
друге делове чокота. На тај начин се убрзава пораст и сазревање бобица у гроздовима
изнад прстенованог дела. Треба бити врло обазрив у извођењу ове мере јер штете могу бити
веће од користи нароĉито ако се ова мера изводи касније. Крајњи рок је до две недеље по
прецветавању лозе.
Проређивање цвасти, гроздова и бобица такође спада у специјалне мере којима се
постиже бољи квалитет нарочито у производњи стоног грожђа. Код стоних сорти се препоручује
уклањање сваке треће цвасти на ластару.
Дефолијација је мера зелене резидбе која подразумева уклањање листова са ластара.
Време извођења и количина уклоњеног лишћа зависе од циља који се жели остварити. Најчешће
се ова мера примењује када су године хладне и влажне. Уклањањем неколико доњих
листова са ластара, у време сазревања грожђа, обезбеђује се боље сазревање грожђа и
проветравање шпалира чиме се смањује ризик од напада трулежи на грожђу. Ова операција
захтева стручност и искуство и не треба је обављати по сваку цену и самоиницијативно.
Дипл.инж Горан Ђорђевић
ПССССмедерево
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.