- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 12 godine ranije by Vujić Radosav.
-
AutorČlanci
-
26.11.2012 u 17:26 #513157Vujić RadosavUčesnik
U dobro organizovanom sistemu proizvodnje krmnih kultura,u sistemu zelenog konvejera za date ekološke uslove moguće je znatno produžiti period ishrane zelenom hranom (150-180 dana) koliko to sada iznosi na 222-240 dana što je vrlo značajno kako sa biološkog tako i ekonomskog aspekta.
Zelena hrana poboljšava kvalitet ishrane ,jer je bogatija u hranljivim sastojcima a naročito belančevinama, mineralnim materijama i vitaminima.Korišćenjem kvalitetne zelene hrane u dužem periodu moguće je značajno povećanje produkcije mleka i mesa kao i poboljšanje reproduktivnih osobina i sposobnosti životinja uz istovremeno očuvanje dobrog zdravstvenog stanja.
Upotrebom zelene hrane izbegavaju se brojni gubici koji nastaju u procesu pripremanja stočne hrane sušenjem ,siliranjem ,konzerviranjem skladištenjem a koji su obično visoki.Zelena hrana je najjeftiniji izvor hranljivih sastojaka ,te iz tog razloga značajno snižava troškove ishrane koji su vrlo visoki u strukturi cene koštanja stočarske proizvodnje.Ona smanjuje upotrebu skupih koncentrovanih hraniva ,a posebno proteinskih komponenti obroka.
Zeleni konvejer predstavlja dobro organizovan sistem proizvodnje zelene stočne hrane u kome se neprekidno u toku čitavog vegetacionog perioda proizvodi dovoljno zelene stočne hrane. Među najvažnije krmne biljke koje su pogodne za gajenje u sistemu zelenog konvejera spadaju: perko, stočni kelj, uljana repica, ozimi i jari stočni grašak, grahorica, sirak sudanska trava, lucerka, crvena detelina, žuti zvezdan i dr.
dr Radosav Vujić,
savetodavac za stočarstvo -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.