Zasušenje krava-priprema i početak za narednu laktaciju-Robert Širtov

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524001
    Širtov Robert
    Učesnik

      Zasušenje krava je jedna od najznačajnijih mera za narednu laktaciju koju pojedini farmer ne shvataju za ozbiljno.Kako bi se mlečna žlezda pripremila i odmorila za naredni laktacioni period,kravu treba zasušiti krajem sedmog meseca steonosti kako bi se njen organizam mogao potpuno posvetiti zadnjoj fazi graviditeta, razvoju ploda i pripremiti za novu laktaciju
      Mnogi farmeri imaju problema sa zasušivanjem krava i za većinu je to noćna mora. Kako muznu kravu zasušiti sa najmanje poteškoća? Zasušivanje se ne može posmatrati kao samostalna radnja već ono mora imati pravilnu pripremu u ishrani kako bi se organizam muzne krave prilagodio i sam smanjio lučenje mleka u mlečnoj žlezdi. Pre planiranog zasušenja moramo proveriti svaku mlečnu četvrt I obavezno uraditi brzi test na mastitis KMT(Kalifornija mastitis test)I ukoliko je test pozitivan,mastitičnu četvrt moramo potpuno sanirati a tek onda zasušivati.Jedan od lakših načina zasušenja muznih krava je:” Princip naglog zasušenja”.
      Za početak, recimo da ne postoji krava koja se ne može zasušiti bez obzira koliko ona davala mleka, a ovo su neka pravila kod zasušenja mlečnih krava:
      1. Pre planiranog dana zasušenja, kravi moramo uskratiti koncentrovanu hranu u potpunosti. To znači najmanje 5 dana pre zasušenja kravi ne davati: gotov koncentrat,kukuruz, ječam, zob ili soju.Treba uskratiti i zelenu hranu koja utiče na povećano lučenje mleka .
      2. Kravi treba ponuditi samo seno, koje ne mora biti kvalitetno. To ne znači da može biti pokvareno (zagađeno plesnima ili prokislo). Pokvareno seno ne bi trebalo davati niti jednoj životinji. Seno može biti slabijeg kvaliteta kao na primer: otava ili seno sa prirodnih livada. Na taj način će se samo po sebi znatno smanjiti lučenje mleka. Proizvodnja mleka bi tako trebala pasti na polovinu ili čak trećinu normalne proizvodnje za tu kravu. Važno je istaći da se kravi mora uskratiti u ishrani sve osim sena i vode, koji moraju biti prisutni u dovoljnim količinama.
      3.Moramo pripremiti injektore i to za svaku četvrt po jedan. Aplikovati injektore koji služe za zasušivanje krava a ne za lečenje mastitisa. Na dan kada smo odlučili zasušiti, injektore treba isprazniti u četvrti vimena. To je najbolje učiniti uveče, iza zadnje muže.
      4. Drugi dan više ne muzemo! Vime će biti naliveno, do večeri natečeno ali važno je ne musti više.
      5. Treći dan, ako smo radili sve kako treba, mleka više ne bi trebalo biti. Vime bi trebalo biti mlohavo i ne bi smelo biti crveno i toplo. Upravo na ovaj način zasušuju se i krave koje daju 40 pa i 50 litara mleka pa nema razloga za bojazan da krave nećemo moći zasušiti na isto ovakav način.
      Pravilno I pravovremeno zasušenje krava je preduslov za dobru narednu laktaciju.

      Robert Širtov DVM
      Savetodavac za stočarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.