Zaštita voća krečenjem

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517019
    Mladenović Žaklina
    Učesnik

      Na podrućju delovanja PSSSSmedre voćni zasadi se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i primenjene agrotehnike, nalaze u različitim fazama opadanja lišća, starenja i početka mirovanja.Nakon jesenjeg tretmana voća, nekim od registrovanih preparata na bazi bakra, u fazi kada opadne minimum 70% lisne mase, može se sprovesti krečenje stabala. Krečenje debla i osnove skeletnih grana je mera koja ima za cilj sprečavanje pojave pucanja kore i nastajanja rana, usled oscilacija dnevnih i noćnih temperatura tokom kasne jeseni i zime. Ova mera je naročito korisna kod koštičavih voćnih vrsta, koje karakteriše kratko i nestabilno zimsko mirovanje. Nastale pukotine predstavljaju ulazne otvore za razne patogene. Primenom ove mere uništavaju se lišajevi i mahovine koji su pogodna podloga za prezimljavanje štetnih organizama. Takođe, krečenjem stabala se odlaže kretanje vegetacije u proleće što može biti korisno za izbegavanje ranih prolećnih mrazeva.
      Smeša za krećenje se pravi mešanjem 5 kg negašenog kreča i vode (15 do 20 litara), dok se ne dobije rastvor željene gustine. Ovom rastvoru se dodaje 500 g kuhinjske soli, 250 g sumpora u prahu i 250 g plavog kamena. Pripremljeni rastvor treba ostaviti da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje.
      Krečenje je najbolje sprovesti po suvom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 0°C. Pored debla, treba okrečiti i osnove skeletnih grana u dužini od 20 do 30 cm.
      Savetodavac:Žaklina Mladenović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.