Zaštita koštičavog voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515150
    Karapandžić Bojana
    Učesnik

      Na području delovanja PSSS Leskovac, koštičave voćne vrste (šljiva, višnja trešnja, kajsija), zavisno od sortimenta i lokaliteta, nalaze se u fenofazi od mirovanja do početka bubrenja pupoljaka (BBCH 00-01).
      U cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), bakterioznih oboljenja, kao i prezimljujućih formi štetnih organizama, proizvođačima se preporučuje preventivni tretman kombinacijom preparata:
      Bakar oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) 0,75% ili
      Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) 0,2-0,35%
      +
      Galmin (a.m. minerano ulje) 3-4%

      Zasadi bresaka i nektarina zavisno od lokaliteta i sortimenta, nalaze se u fazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do faze pojave zelenih uskih listića (BBCH 03-09).
      Trenutne visoke temperature doprineće bržem razvoju vegetacije i otvaranju pupoljaka breskve. Osetljiva fenofaza i najavljene padavine u narednom periodu mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarivanje infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).
      Proizvođačima se preporučuje da pre najavljenih padavina sprovedu tretman nekim od registrovanih preparata:
      Fitociram 75 S,Ciram S 75 (a.m. ciram) u koncentraciji 0,25-0,35% ili
      Delan 700 WG (a.m. ditianon) u koncentaciji 0,075-0,1%
      Bojana Karapandžić, dipl.ing.polj.

      Attachments:
      • fenofazerazvojakotiavogvoa.jpg
      • titastevainaljivi.jpg
      • fenofazabreskve.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.