- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Vidanović Srđan.
-
AutorČlanci
-
23.06.2017 u 14:50 #512864Vidanović SrđanUčesnik
Нису сви краставци горки у истим условима гајења, а и они који су горки различите су горчине.На горчину краставца утиче присуство алкалоида кукурбитацина. Неке сорте и хибриди не садрже овај алкалоид (немају га наследно) тако да не могу бити горке ни у неповољним условима гајења.Сорте и хибриди који могу да испоље горчину, чине то при неповољним условима у случају суше и високих температура, или сувише хладно и влажно време.Што су услови узгоја неповољнији , краставци су горчи.То је за салатаре погубно јер су неупотребљиви за исхрану, док корнишони губе горчину кисељењем.
Треба избегавати и то да се краставци заливају хладном водом.Наиме током топлих дана велика разлика између температуре биљака и воде задржава њихов раст, а плодови постају горки.Срђан Видановић дипл.инг.
ПССС Пирот -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.