Za kvalitetan rasad

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517390
    Miljković Mira
    Učesnik

      Setva rasada paprike za proizvodnju u pomoravskom okrugu kasni zbog niskih temperatura koje su bile u proteklim danima i koje nisu išle na ruku povrtarima. Rasad paprike se uglavnom proizvodi na toplim lejama i setva se najčešće obavlja omaške, bez upotrebe kontejnera ili nekog šablona koji je pogodan za setvu. Proizvođači proizvode rasad na leji koju zagrevaju svežim stajnjakom, što može doći do propadanja donjeg lišća zbog oslobađanja amonijaka koji štetno utiče na mlade biljke i na kvalitet rasada . Iako poskupljuje proizvodnju, proizvođačima se preporučuje setva u gotove supstrate i zagrevanje uz pomoć elekrtičnih tela jer su to biljke koje zahtevaju temperaturu u periodu do nicanja od 28 do 30 stepeni C. Čim biljke niknu, preporučuje se provetravanje u najtoplijem delu dana, kao i dovoljno svetlosti. Kontejnerska proizvodnja obezbeđuje razvoj korenovog sistema koji se ne oštećuje kao kod rasada golih žila, odnosno čupanog rasada, gde se korenske dlačice kidaju prilikom čupanja. Kako je proizvodnja rasada najvažniji segment, odnosno proizvodnja kvalitetnog rasada osnov za uspešnu proizvodnju, njegovoj proizvodnju potrebno je posvetiti i najviše pažnje.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.