- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 1 mesec ranije by Nedeljković Siniša.
-
AutorČlanci
-
29.09.2017 u 13:15 #513714Nedeljković SinišaUčesnik
Mikotoksini su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma gljiva. Otrovni su i imaju negativne biološke posledice na ljude i životinje. Gljive proizvode ove otrove tokom svog boravka u hrani namenjenoj ljudima ili životinjama. Razmnožavaju se u uslovima njima najpovoljnije temperature i vlage. Gljive koje proizvode ove otrove najčešće se javljaju u žitaricama i stočnoj hrani. Postoji više vrsta mikotoksina i to:
Aflatoksini
Djele se na više podvrsta, najopasniji su od svih mikotoksina. Razvijaju se među žitaricama i orašastim plodovima. Preko stočne hrane, mogu doći u mleko i mlečne proizvode.
Uzrokuju bezvoljnost, mršavljenje, smanjenu elastičnost krvnih sudova i unutrašnja krvarenja, neurološke poremećaje, ozbiljne promene sistema za varenje – proliv, povraćanje, grčeve; crevna krvarenja; unutrašnje edeme; krvarenja bubrega; žuticu; oštećenja i karcinom jetre.
Okratoksin A
Javlja se u žitaricama, kafi i grožđu.
Uzrokuje probleme u urinarnom istemu i oštećenja bubrega, a i ima kancerogeno djelovanje.
Trihoteceni
Obuhvataju mnogo podvrsta, a najčešće se otkrivaju u pšenici, kukuruzu,ovsu i ječmu.
Uzrokuju negativne promene u celom telu: osipe na koži; stvaraju ozbiljne poteškoće s disanjem i krvarenje iz pluća; napadaju nervni sistem, manifestirajući se glavoboljama, drhtavicom, slabom koordinacijom pokreta i depresijom.
Zearalenon
Najčešće je prisutan u kukuruzu, ali i u pšenici, pirinču, soji, ječmu i prosu.
Izaziva preuranjeni pubertet kod dece i razne probleme reproduktivnih organa, uključujući neplodnost.
Savetodavac zaštite bilja dipl.ing. Siniša Nedeljković
PSSS Kosovska Mitrovica -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.