Vršiti analizu zemljišta – Darko Simić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #570354
    Simić Darko
    Učesnik

      Vršiti analizu zemljišta

      Samo sa izvršenom analizom zemljišta možemo govoriti o ozbiljnoj biljnoj proizvodnji. Zato naglašavamo zašto vršimo hemijsku analizu svog zemljišta. Višegodišnja eksploatacija gajenih kultura na njivama, zemljište se osiromašuje prirodnim sadržajem hranljivih elemenata. Deficit  hranljivih elemenata može nastati i usled ispiranja u dublje slojeve zemljišta, kao i obrazovanjem nepristupačnih oblika za biljku. Kako bi postigli očekivane/planirane rezultate a istovremeno očuvali plodnost zemljišta, u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, sve su veći zahtevi za agrohemijskim analizama zemljišta (sadržaj ukupnog azota, fosfora, kalijuma, kalcijumkarbonata, pH vrednost i sadržaj organskih materiija), kao i analizom biljnog tkiva, a zbog racionalne prihrane kultura koje se gaje. Ishrana biljnih kultura se može ispravno izvesti kada se utvrdi raspoloživa količna hranljivih materija u zemljištu, brzina menjanja količine raspoloživih hranljivih materija (usvajanje, ispiranje,…), i količine hranljivih materija neophodnih za prihranu. Đubrenje direktno utiče na plodnost i strukturu zemljišta, reguliše trajanje vegetacije i optimalni porast vegetativne mase, pojačava otpornost kultura prema niskim temperaturama, bolestima i štetočinama, a doprinosi boljoj rodnosti i kvalitetu. Zbog toga je redovno đubrenje postala obavezna agrotehnička mera. Kod izbora vrste đubriva i načina primene, moraju se uvažiti kako agronomski tako i ekonomski razlozi, radi racionalizacije u proizvodnji.

      I ovako možemo nabrajati dugo dobre strane uzorkovanja i ispitivanja svog zemljšta u funkciji ostvarivanja što većeg kvaliteta i kvantiteta svojih plodova, jer morate priznati da se mali broj poljoprivrednih proizvoda gaji zbog ukrasa, i nije isto dobiti prinose duplo veće od proseka sa istim ulaganjima.

       

      Dipl.ing  Darko Simić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.