Voćna kaša

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518942
    Petkanić Zorica
    Učesnik

      Voćna kaša je poluproizvod od voća koji se dobija:
      1. pasiranjem blanširanih svežih plodova određenih vrsta voća, najčešće od jabučastog voća, a od koštičavog najčešće kajsija.
      2. pasiranjem pulpe koja je konzervirana hemijskim sredstvima.
      Voćna kaša se najčešće konzervira pasterizacijom ili zamrzavanjem.
      Pasterizovana kaša je poluproizvod koji se dobije iz svežeg ili smrznutog voća pasiranjem. Nakon pranja, probiranja, otklanjanje koštice i usitnjavanja, usitnjena voćna masa podvrgava se pasterizaciji na 90-95C u cilju inaktivacije enzima, uništavanja mikroorganizama i omekšanja tkiva što olakšava pasiranje. Pasiranje se radi na mašinama pasirkama gde se uklanjaju nejestivi delovi ploda. Kad se napravi voćna kaša se puni u čiste i prethodno za tu namenu pripremljene limenke ili cisterne manje zapremine. Treba napomenuti da se u ovom poglavlju radi o voćnoj kaši kao poluproizvodu a ne kao gotovom proizvodu. Voćna kaša kao poluproizvod dalje se koristi u preradi za dobijanje džemova , marmelada i drugih gotovih proizvoda.
      Zorica Petkanić, PSSS Negotin.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.