Vitamini u ishrani svinja, Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524467
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Vitamini imaju osnovnu ulogu u regulisanju metabolizma u organizmu. U hrani se nalaze u vrlo malim količinama. Njihova je uloga u stvaranju brojnih hormona, crvenih krvnih zrnaca, rasta, razvoja kostiju, otpornosti na razne bolesti i itd.
      Potrebe u vitaminima variraju zavisno od fiziološkog stanja životinja (porast, bremenitost, laktacija…) i od patološkog stanja životinje. Zapaženo je da, na primer, pojava parazita u organizmu povećava potrebu za vitaminima. Treba navesti i direktan uticaj okoline na potrebe životinje u vitaminima : vitamin D i svetlo, vitamin B i temperature.
      Sve ovo nam pomaže da budemo pažljivi kad određujemo koliko životinja treba da dobije vitamina. Većina vitamina je rastvorljiva u ulju (A,D,E,K) ili vodi (vitamini kompleksa B i C ) što nam omogućava da razumemo neke njihove karakteristike.
      Masti u hrani obezbeđuju transport i apsorciju vitamina koji su rastvorljivi u mastima: sve promene u svarljivosti, apsorciji, transport ili korišćenju masti u organizmu mogu promeniti raspoložive frakcije jednog ili više vitamina iz ove grupe, njihova mogućnost akumulacije ima za posledicu stvaranje izvesnog nivoa toksičnosti zavisno od veličine doze vitamina A ili vitamina K manje od vitamina D.
      Korišćena literatura:”Podsetnik iz svinjarstva”, autor: Radiša Drobnjaković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.