- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 7 meseci ranije by Radosavljević Dragan.
-
AutorČlanci
-
12.12.2022 u 13:54 #524470
Radosavljević Dragan
UčesnikVitamin D u ishrani svinja
Vitamin koji sprečava pojavu rahitisa. Omogućava fiksiranje kalcijuma od strane skeleta. Koža sadrži pro-vitamin D koji se pod uticajem ultraljubičastih zrakova pretvara u vitamin D.
Kompletnom ishranom se podmiruju potrebe svinje u vitaminu D. Izvori vitamina D su : riblje ulje, seno sušeno na suncu, sve više sintetički vitamini.Vitamin E u ishrani svinja
Ima ulogu antioksidanata, nedostatak ovog vitamina vodi ka padu plodnosti, abotrusima i pojavi distrofije mišića. Potrebe u vitaminu E nisu baš najbolje istražene do današnjih dana.
Izvori vitamina E su ulja zrna pšenice, proklijalo zrnevlje.Vitamin K u ishrani svinja
Nedostatk izaziva pojavu hemotapije(pojavu protrombina). Stvara se normalnom ishranom i u srevnom traktu životinja gde se stvara u dovoljnim količinama. Nedostatak se javlja uništavanjem crevne flore od strane sulfamida, pod uticajem kumarina (zelena masa).
Korišćena literatura:”Podsetnik iz svinjarstva”, autor: Radiša Drobnjaković -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.