Vitamini D, E i K u ishrani svinja, Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524470
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Vitamin D u ishrani svinja

      Vitamin koji sprečava pojavu rahitisa. Omogućava fiksiranje kalcijuma od strane skeleta. Koža sadrži pro-vitamin D koji se pod uticajem ultraljubičastih zrakova pretvara u vitamin D.
      Kompletnom ishranom se podmiruju potrebe svinje u vitaminu D. Izvori vitamina D su : riblje ulje, seno sušeno na suncu, sve više sintetički vitamini.

      Vitamin E u ishrani svinja

      Ima ulogu antioksidanata, nedostatak ovog vitamina vodi ka padu plodnosti, abotrusima i pojavi distrofije mišića. Potrebe u vitaminu E nisu baš najbolje istražene do današnjih dana.
      Izvori vitamina E su ulja zrna pšenice, proklijalo zrnevlje.

      Vitamin K u ishrani svinja

      Nedostatk izaziva pojavu hemotapije(pojavu protrombina). Stvara se normalnom ishranom i u srevnom traktu životinja gde se stvara u dovoljnim količinama. Nedostatak se javlja uništavanjem crevne flore od strane sulfamida, pod uticajem kumarina (zelena masa).
      Korišćena literatura:”Podsetnik iz svinjarstva”, autor: Radiša Drobnjaković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.