VISINA KOSIDBE I DUŽINA SECKANJA ZELENOG KUKURUZA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523090
    Brajović Nebojša
    Učesnik

      ВИСИНА КОСИДБЕ И ДУЖИНА СЕЦКАЊА ЗЕЛЕНОГ КУКУРУЗА

      Силирање зелене сточне хране доводи до мањих или већих губитака, који зависе од коришћених машина и услова под којима се ради. При силирању губици могу настати и због неправилно подешене висине кошења. Већа висина кошења условљава и веће губитке у биљној маси. При нижој косидби остаје мање масе на њиви, што повећава принос. Сматра се да је за зелени силажни кукуруз најбоља висина кошења 12 цм. У пракси је ову висину тешко постићи због брзине рада сило комбајна, неравног терена и стања самих усева. Кошењем биљака на нижој висини од 12 цм. , постоји опасност од „загађења“ силиране масе земљом што ће се у току процеса ферментације негативно одразити на сам квалитет силаже. Од наведене висине се мора одступити и из разлога што се на њиви могу наћи метални предмети, камен и други предмети, који могу оштетити комбајн, па се кукуруз практично коси на висини од 10 до 20 цм.
      За справљање силаже кукуруз се мора исецкати, јер се у таквом стању може у потребној мери сабити, што је неопходно за потпуније истискивање ваздуха, јер се само тако може добити добра силажа. Дужина сецкања зависи од зрелости биљке. Кукуруз у фази воштане зрелости са 65 до 70 одсто влаге треба сећи на дужину од 10-20 мм. Уколико је влажност већа од 80 одсто , дужина сечења треба да буде што дужа, од 50 до 80 мм. Ситније сецкање кукурузне биљке у оптималној фази има предност и у транспорту, јер ове масе више стане у приколицу него крупно сецкане.
      Ситно сецкана кукурузна биљка у касној воштаној зрелости је веома погодна за справљање силаже доброг и уједначеног квалитета и то: због равномерније распоређеног зрна у маси, лакшег истискивања ваздуха – бољег сабијања и због бољег коришћења транспортних средстава.
      Саветодавац за сточарство
      Небојша Брајовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.