- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 5 meseci ranije by Nedeljković Siniša.
-
AutorČlanci
-
19.06.2018 u 17:51 #514382Nedeljković SinišaUčesnik
Ovaj virus je veoma rasprostranjen u svetu.Može se smatrati da ga ima svuda gde se gaji lucerka.Broj obolelih biljaka nekih godina je i preko 50%.Virus smanjuje prinos sena lucerke za 11-17%,dok smanjenje prinosa semena može da bude i za oko 60%.Virus mozaika lucerke ima veliki broj prirodnih domaćina (oko 165 biljnih vrsta),što je od posebnog značaja za njegovo neograničeno širenje i održavanje u prirodi.
Prve promene se ispoljavaju na mladom lišću početkom vegetacije u vidu sitnih okruglastih,zelenožutih pega.Sa razvojem biljaka hlorotične pege se povećavaju i postaju prugaste ili nepravilnog oblika.Na starijem lišću pege su upadljive po beličastoj boji.Kod ranih zaraza liske se kovrdžaju a biljke zaostaju u porastu.Obolele biljke su osetljivije prema suši i izmrzavanju.Simptomi se posle prvog košenja i sa povećanjem temperatura gube.
Virus se održava u mnogobrojnim prirodnim domaćinima.Iz godine u godinu može se prenositi i obolelim krtolama krompira.Iz inficiranih biljaka virus prenose vaši.Vaši postaju infektivne ako se hrane samo dvadesetak sekundi na oboleloj biljci.Virus se u prirodi održava i prenosi semenom lucerke,paprike i semenom nekih drugih biljaka.On se u semenu lucerke može održati nekoliko godina.Virus prenose i šire ineke vrste viline kosice.On se prenosi i mehanički.Ali,lucerka na ovaj način teško oboleva,a paprika lako.
Za prozvodnju lucerke treba koristiti zdravo seme.Nova lucerišta ne treba zasnivati blizu starih,kao ni blizu površina na kojima se gaje paprika,paradajz,krompir,grašak i dr.Korisna mera je i suzbijanje vašiju, posebno pri gajenju semenske lucerke.U proizvodnji treba gajiti manje osetljive sorte.
Dipl.ing.Siniša Nedeljković -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.