- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 8 meseci ranije by Karapandžić Bojana.
-
AutorČlanci
-
10.03.2017 u 17:51 #512601Karapandžić BojanaUčesnik
Proizvodnja paradajza može biti ugrožena usled infekcije biljaka virusom bronzavosti paradajza ( Tomato spotted wilt virus ). Njegovi domaćini su veliki broj različitih biljnih vrsta ( paradajz, paprika, plavi patlidžan, salata, duvan i dr. ). Javlja se i na ukrasnim biljakama ( hrizantema, muškatla ) i korovima ( tušt, štir, tatula, maslačak, bokvica, poponac, kereće grožđe ).
Na lišću obolelih biljaka paradajza uočava se zadebljanje nerava, hlorotične i nekrotične prstenaste pege, naboranost, uvijenost listova. Stablo se savija i skraćuje, obolele biljke dobijaju žbunast izged. Karakterističan simptom je bronzavost listova. Za veoma kratko vreme može doći do potpunog propadanja obolelih biljaka. Promene se uočavaju i na plodovima u vidu žutih, bledozelenih ili belih pega oivičenih koncentričnim krugovima.Ovakvi plodovi su neupotrebljivi. Virus se prenosi tripsima. Larve tripsa hraneći se na zaraženim biljkama usvajaju virus. Zaražavanje zdravih biljaka mogu ostvariti samo imaga tripsa, koji ostaju zaraženi do kraja života.
Mere kontrole su :
– Zdrav sadni materijal
– Plodored
– Prostorna izolacija
– Uništavanje korovskih biljaka kao rezervoara virusa
– Stalna kontrola biljaka na prisustvo tripsa i njihovo siuzbijanje
– Uništavanje zaraženih biljaka
– Gajenje hibrida tolerantnih na virus bronzavosti paradajza -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.