- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 9 meseci ranije by Gošić Slobodan.
-
AutorČlanci
-
27.12.2019 u 18:23 #516060Gošić SlobodanUčesnik
Virus bronzavosti paradajza je veoma destruktivan virus, pored simptoma u vidu nekrotičnih pega ili crtica na plodovima, bronzavosti lišća i kržljavosti biljaka, ovaj virus za veoma kratko vreme može da dovede do potpunog uginuća biljaka. Domaćini ovog virusa su preko 1000 različitih biljnih vrsta od kojih su najznačajniji paradajz, paprika, plavi patlidžan, salata, duvan i druge. Takođe veliki broj vrsta ukrasnog cveća i korova su rezervoari ovog virusa. Ovaj virus se prenosi tripsima, pre svega zapadnim kalifornijskim tripsom (Frankliniella occidentalis). Na biljkama paradajza na kojima je utvrđeno prisustvo ovog virusa registrovano je i prisustvo tripsa (i u zatvorenom i na otvorenom prostoru).
Mere kontrole protiv virusa bronzavosti paradajza podrazumevaju zdrav sadni materijal, suzbijanje tripsa i suzbijanje korova oko i u plasteniku kao rezervoara virusa. Mora se istaći da primena fungicida i baktericida u zaraženim usevima ne dovodi do rešavanja problema. Ukoliko se registruje pojava tripsa preduzimaju se mere zaštite primenom insekticida Laser 240-SC (spinosad) u koncentraciji 0,07%. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.