Vinski cvet

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514417
    Petkanić Zorica
    Učesnik

      U proizvodnji vina mora se posebno voditi računa, jer i najmanje greške dovode do toga da vino gubi na kvalitetu. Često se u ovoj proizvodnji dešavaju greške i propusti, što dovodi do pojave mnogih bolesti i mana vina.
      Vinski cvet je najčešća bolest vina. Prouzrokovači ove bolesti su gljivice iz roda Kandida koje se razvijaju uz prisustvo kiseonika, što znači da nastaju u polupraznim bačvama. Podložnija infekciji su vina do 10% alkohola, a otpornija ona s preko 11% . Pored kiseonika , bitna je i temperatura. Optimalna temperatura za razvoj vinskog cveta je 20 – 25°C, a podnosi i temperature od 15°C. Ova bolest se teže suzbija od ciknulosti vina, jer Kandida podnosi znatno veće količine sumpor dioksida.
      Preventiva se sastoji od održavanja higijene podruma i bačvi, kao i plastičnih creva, ako njih koristimo za pretakanje. U tom slučaju, crevo moramo dobro očistiti kada ga prenosimo iz jedne bačve u drugu, kako ne bismo preneli i uzročnika vinskog cveta. Zato je za pretakanje vina najbolje koristiti slavine na bačvama.
      Lečenje: Kad se bolest pojavi, moramo primeniti neke mere lečenja ove bolesti. Jedna od njih je dolivanje zdravog vina kako bi omogućili izbacivanje gljivica vinskog cveta preko gornjeg otvora bačve. Ako to nije moguće, vino treba pretočiti u čistu zasumporisanu bačvu. Poželjno je tada kupažirati ( mešati) slabije alkoholno vino sa jačim vinom, ali istog godišta. Poslednja mera lečenja je sumporisanje, ali zbog otpornosti Kandide, koristimo najmanje 15 g vinobrana ili najmanje 100 ml sumporaste kiseline na svakih 100 l vina. Vina koja sadrže preko 12% alkohola ne podležu vinskom cvetu.

      Zorica Petkanić dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.