- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 4 meseci ranije by Tošković Milan.
-
AutorČlanci
-
13.08.2019 u 15:59 #515556Tošković MilanUčesnik
Viktorija je nastala ukrštanjem u institutu za hortikulturna istraživanja u Rumuniji ukrštanjem sorata Cardinal i Afus Ali. Sorta se brzo raširila u Rumuniji, a nakon nekog vremena prihvaćena je od mnogih vinogradara u Grčkoj, naročito u vinogradarskim zonama Kavala i Calcidica. Danas se ova sorta najviše uzgaja u južnoj Italiji premda je njen uzgoj dosta raširen i u južnoj Africi i Kaliforniji. Grozd je veliki piramidalan srednje zbijen, sa srednjom težinom oko 300-500 gr., zrno je krupno, cilindrično – eliptično, boje zeleno–žute, srednje težine 10-12 gr. ukus neutralan, kožica je srednje debljine, jednolično obojena, meso hruskavo sa dve semenke. Period sazrevanja: sredinom avgusta.
Do -15 °C okca ne izmrzavaju,preporucena podloga za kalemljenje: k-5bb,SO4,5C,T-8b,41b. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.