Vađenje rena

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #574376
    Kodžopeljić Slavica
    Učesnik

      Рен је вишегодишње поврће које у природним условима сваке године образује подземно стабло, дужине до 50 цм. Подземно стабло-корен има велики број спавајућих пупољака, спирално распоређених, који у повољним условима образују корен и листове. Из сваког сегмента може да се развије нова биљка и зато је подземно стабло орган размножавања, а због богатства резервних материја то је и јестиви део биљке.

      Код једногодишњег гајења,  рен се вади  касно у јесен, када биљка уђе у мировање а лишће пожути. Може да се вади и зими у условима када земљиште није смрзнуто а температура је виша од 0°Ц, као и у пролеће пре него почне нова вегетација. Уколико резнице  због суше или других разлога нису постигле потребне димензије, усев се оставља још једну годину. Рен се вади различитим вадилицама, за кромпир, репу или шаргарепу. Извађени рен одвози се у складиште где се сортира и дорађује према потреби. Принос  рена може бити 7 – 10 т/ха. После вађења  корен се чисти од земље, одреже се лише, секундарне резнице остављају се за репродукцију или прераду. Након прања пакује се у гајбице, кутије или ПЕ вреће. Дорађени рен може се складиштити до 6 месеци на температури од 0 – 1°Ц и релативној влажности ваздуха од 95 %. Недорађени рен може се складиштити у подрумима и траповима уз добру заштиту од смрзавања.

      Славица Kоџопељић дипл.инж ратарства

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.