- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci, 2 nedelje ranije by Nešović Nenad.
-
AutorČlanci
-
16.09.2024 u 13:41 #592525Nešović NenadUčesnik
Krompir se vadi kada su krtole u stanju tzv. tehnološke zrelosti odnosno kada je pokožica
potpuno zasušila. Nakon prirodnog odumiranja i sušenja cime, ili ako je usev ubrzano dozreo zbog
delovanja visokih temperatura treba vaditi čim prestane da se ljušti pokožica, a to je najčešće 15 dana
posle sasušenja cime (kod nekih sorti je taj proces malo sporiji i traje do 20 dana). Nakon ovog
perioda potrebno je što pre povaditi krompir i smestiti ga u skladište, jer zemljiše nije optimalna
sredina za njegovo čuvanje, posebno u drugoj polovini leta kada su visoke temperature vazduha i
zemljišta. Napad zemljišnih štetočina je veoma visok u periodu avgust-septembar, naročito kada se
prekine sa navodnjavanjem, pa i zbog toga krompir treba što pre skloniti sa njive u skladište.
Vađenje po toplom vremenu i u suvom zemljištu nosi veliki rizik od povreda krtola i gubitaka
koji ce se javiti u skladištu posle 2-3 nedelje po vađenju. Gde je to moguće treba nastaviti sa
zalivanjem od 10-12l/m 2 na svakih 3-4 dana kako bi se krtole održale u kondiciji i zatvorile pukotine u
zemljištu. Krompir u vreme vađenja treba da ima bar 2-3 procenta tzv. vezane zemlje koja će ublažiti
povređivanje krtola u vreme mehanizovanog vađenja i kasnije manipulacije, ali i kod ručnog
sakupljanja krtola. Potpuno ogoljene krtole se veoma lako povređuju u kontaktu sa grudvama
zemljišta, radnim delovima mehanizacije, ali i prilikom sakupljanja, transporta, itd. Vađenje na
prevlaženim zemljištima je takođe rizično, jer se sa krompirom u skladište unosi previše zemlje,
otežava kvalitetno ventiliranje i povećava rizik od pojave bolesti.
Krtole koje su po prestanku razvoja provele duže vreme u suvom i toplom zemljištu su van
kondicije, delimično dehidrirane, sa visokom temperaturom mesa i sklone su lakom povređivanju
tokom vađenja i kod kasnije manipulacije. Povrede su vidljive na površini krtola, ali ih u velikom
procentu ima i u unutrašnjosi krtole u vidu tzv. modrica. One u značajnoj meri snižavaju upotrebnu
vrednost krompira za preradu ali i kućnu upotrebu. Modrice se rapidno povećavaju na nižim
temperaturama krtola ispod 9 o C, kao i kod krtola čija je unutrašnja temperatura preko 28 o C. Optimalne
temperature za vađenje krompira su 15-20 o C. Zbog toga je u toplom periodu mehanizovano vađenje
moguće samo nocu i do najkasnije 10 sati izjutra. Ni polumehanizovano vađenje i sakupljanje nije
bezbedno posle 11 časova. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.