UZGOJA KROPIRA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #593736
    Zoran lazarov
    Učesnik

       

      ТЕХНОЛОГИЈА УЗГОЈА КРОПИРА У ЗАШТИЋЕНОМ ПРОСТОРУ

       

      Узгој кромпира у заштићеном простору је иновативна техника која омогућава производњу током целе године, чак и у периодима неповољних климатских услова. Ова метода доноси бројне предности, укључујући бољу контролу услова средине (температуру, влажност и светлост), што резултира стабилнијим приносима и смањеном употребом пестицида.

      ПРЕДНОСТИ УЗГОЈА КРОМПИРА У ЗАШТИЋЕНОМ ПРОСТОРУ – ПЛАСТЕНИКУ

      • Продужење сезоне узгоја – пластеници омогућавају раније сађење и каснију бербу, чиме се продужава сезона узгоја. Такође ранијом садњом произвођачи излазе већ у априлу на тржиште са младим кромпиром, када постижу и знатно бољу цену.
      • Заштита од временских непогода – у заштићеном простору кромпир је заштићен од мраза, прекомерних падавина, јаког ветра или суше.
      • Контрола микроклиме – правилним приступом током узгоја кромпира, температура, светлост и влажност могу се успешно контролисати, омогућавајући оптималне услове за раст и развој биљака.
      • Смањена употреба пестицида – узгој у затвореном често смањује ризик од штеточина и болести, па је често употреба пестицида минимална.
      • Ефикаснија употреба производног простора – пластеници омогућавају интезивнији узгој, па је могуће добити већи принос по јединици површине.

       

      ПРИПРЕМА ЗА УЗГОЈ КРОМПИРА У ЗАШТИЋЕНОМ ПРОСТОРУ – ПЛАСТЕНИКУ

      • Одабир сорте – важно је одабрати сорте које су погодне за узгој у контролисаним условима пластеника. Сорте са краћим периодом вегетације су често бољи избор.
      • Припрема земљишта – земљиште у пластенику треба да буде добро припремљено, дренирано и богато органском материјом. Препоручује се употреба компоста (у количини 20 – 25 t/ha) и добро избалансираних ђубрива. Најбољи однос NPK за кромпир је 1:1:1,5. За производњу младог кромпира без уноса органског ђубрива, користи се следећа количина минералних ђубрива: 100 – 140 kg/ha азота, 100 – 140 kg/ha фосфора, 150 – 220 kg/ha калијума. Код комбинованог ђубрења оранско – минералног, унос минералних ђубрива је следећи: 60 – 100 kg/ha азота , 60 – 100 kg/ha фосфора , 120 – 160 kg/ha калијума. У пластеничким условима често се примењује фолијарна прихрана, која омогућава бржу и ефикаснију апсорпцију хранива. На тржишту постоји читава палета фолијарних ђубрива разних произвођача, намењена искључиво за прихрану кромпира.
      • Светлост и температура – кромпир као култура захтева доста светлости, па пластеник треба поставити тако (север – југ) да прима довољно природне светлости. Оптимална температура за узгој кромпира је између 15ºC – 25ºC.
      • Наводњавање – кромпир у пластенику захтева уједначено наводњавање, и при недостатку воде долази до смањења приноса и квалитета кртола. У ту сврху најпоузданији и један од најчешћих начина за наводњавање кромпира је систем кап по кап. Употребом система кап по кап смањује се потрошња воде и спречава прекомерно влажење земљишта, које често изазива пропадање самих кртола.

       

      НАЧИН САДЊЕ

       

      • Припрема семенског кромпира – кромпир за садњу мора бити пре свега здрав, а пожељно је користити кртоле које су већ проклијале. Није препоручљиво користити ситније кртоле, нису гарант добре родности (могу бити заражене вирусом). Правилним наклијавањем добијамо здраве и јаке клице. Такве кртоле имају читав низ предности, у односу на оне које нису подвргнуте процесу наклијавања. Клијавост таквих кртола је скоро 100% а кромпир ниче раније, што резултита бржим укорењавањем и бржим и уједначенијим растом биљака. Просторије у којима се врши наклијавање треба да су са довољно светлости и температуром између 12ºC – 15ºC.
      • Садња – кромпир се сади у редове, са размаком од 30 – 40 cm изеђу биљака и 60 – 70 cm између редова. Дубина садње негде око 10 cm.
      • Нега усева – подразумева редовно окопавање, нагртање, као и редовна праћење и одржавање температуре, светлости и влажности. Мониторинг и заштита од болести и штеточина, уколико за то има потребе.

      ОДРЖАВАЊЕ ПЛАСТЕНИКА

      • Вентилација – да би се избегло прегрејавање у производном простору, пластеник мора имати добру вентилацију, посебно у топлијим месецима.
      • Контрола штеточина – иако су штеточине често мање присутне у пластенику, у годинама повољним за њихов развој могу да причине велике штете. Због тога је потребно редовно пратити присуство инсеката, нарочито оних примарних за кромпир као што је кромпирова златица или мољац кромпира.

      БЕРБА КРОМПИРА

      Кромпир у пластенику може бити спреман за бербу већ за 70 – 90 дана, зависно од сорте. Кромпир се вади пажљиво, како не би дошло до оштећења гомоља. Након вађења, кромпир се треба просушити и складиштити на хладном и сувом месту.

       

      Узгој кромпира у пластенику пружа могућност континуиране производње, али захтева пажљиво планирање и улагање у инфраструктуру.

       

      Зоран Лазаров

      дипл. инж. пољопривреде

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.