- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 7 meseci ranije by Đurić Nebojša.
-
AutorČlanci
-
13.12.2021 u 13:45 #519154Đurić NebojšaUčesnik
Učestalost i redosled hranjenja su tehnološke mere pomoću kojih odgajivači mogu da utiču na proizvodnju na relativno lak i jednostavan način, što zavisi od mogućnosti i ciljeva odgajivača.
Povećanjem broja hranjenja sa 1 na 2, 3 ili više ima uticaj na proizvodnju mleka. Većina proizvođača zapaža da postoji povećanje u količini namuženog mleka kod krava koje se hrane više puta koncentratima. Razlog za to leži u povećanom obimu konzumirane SM, energije i proteina i u ravnomernijem procesu fermentacije u buragu.
Tehnologija ishrane koja je kod nas dala veoma dobre rezultate (Pavličević i sar. 1995) sastoji se u sledećem: seno lucerke i koncentrat se daju četiri puta na dan, a silaža biljke i silirani klip kukuruza dvokratno u vezanom sistemu držanja. Povećanje broja hranjenja ima i određen uticaj na procenat mlečne masti.
To je posebno karakteristično za zapate u kojima se javlja smanjen procenat mlečne masti. Suština je u tome da se raspoređivanjem količine koncentrata na više delova u toku dana smanjuje njihov negativni uticaj na pH tečnog sadržaja buraga, a time na tok fermentacije i međusoban odnos IMK koje se pri tome stvaraju. Što se tiče sadržaja laktoze i proteina u mleku, na njih učestalost hranjenja nema značajnijeg uticaja.
Obročno davanje koncentrata, koji se veoma brzo razgrađuju u buragu, može da izazove značajna variranja u pogledu toka fermentacije u buragu i krajnjih produkata te fermentacije.Povećanje broja hranjenja u toku dana može da obezbedi stabilnu fermentaciju u buragu i relativno ravnomernu produkciju IMK, amonijaka i drugih produkata, čime se postiže bolje i ravnomernije snabdevanje mikroorganizama supstratima koji su neophodni za porast njihove populacije. Time se s jedne strane povećava efikasnost fermentacije, a s druge produkcija
mikrobijalnog proteina u buragu. I jedno i drugo povećavaju efikasnost iskorišćavanja hranljivih materija u organizmu krave.
Usled navedenog češće hranjenje obezbeđuje bolje zdravlje krave.Nebojša Đurić,PSSS Užice
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.