Uticaj niskih temperatura na voćke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515092
    Ostojić Mirjana
    Učesnik

      ]Mraz je uobičajena vremenska pojava u umerenim širinama tokom zime. Ukoliko temperature nisu jako niske i ako je prisutan snežni pokrivač, zimski mrazevi ne predstavljaju nepovoljnu vremensku pojavu za biljni svet. Mrazevi koji se jave na početku ili na kraju vegetacije mogu biti veoma štetni. Stepen oštećenja zavisi od intenziteta i trajanja mraza, kao i od starosti, stanja i faze razvića voćaka.

      Štetan uticaj niskih temperatura – mrazeva manifestuje se u toku zimskog mirovanja, odnosno u različitim fenofazama:
      • temperature od – 1 do + 2 stepeni Celzijusa ugrožavaju zametnute plodove;
      • temperature od – 3 stepena Celzijusa ugrožavaju otvorene cvetove;
      • temperature od – 5 do – 8 stepeni Celzijusa ugrožavaju neotvorene cvetove;
      • temperature od – 10 stepeni Celzijusa ugrožavaju aktivirani kambijum i cvetne pupoljke u prvim fazama razvitka;
      • temperature od – 25 stepeni Celzijusa do – 35 stepeni Celzijusa ugrožavaju različite vegetativne organe – neodrvenele delove grana, apsortivni deo korena i druge delove stabla, a neretko i čitava stabla.

      PSSS Кraljevo DOO
      Mirjana Ostojić, dipl. inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.