- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 1 mesec ranije by Marković Svetislav.
-
AutorČlanci
-
06.12.2017 u 14:44 #513896Marković SvetislavUčesnik
Ova godina je po ocenama stručnjaka bila veoma pogodna za razvoj svih oblika plesni koje mogu da produkuju razne derivate mikotoksina.Svi klipovi i zrna kukuruza koji su pretrpeli klimatski šok, oštećena su odličan medij za razvoj Fusariuma, Aspergillus-a, Penicillium-a, Alternarie,…i mnogih drugih gljivica koje duboko prodiru u sva tkiva klipova, pogotovo sekundarnih i tercijarnih, gde tokom metabolizma izlučuju štetne mikotoksine. Berbom takvog kukuruza za zrno i silažu, gljivice i njihovi štetni metaboliti dospevaju u stočnu hranu.U zavisnosti od zaraženosti ovakvu hranu domaće životinje ne prepoznaju kao opasnu, konzumiraju je i tada dolazi do raznih oboljenja koja se u zavisnosti od vrste, intenziteta toksičnosti i vremena izloženosti mogu podeliti na sledeće grupe:
1.Hepatotoksine- derivat aflatoksin,…-izaziva poremećaje rada jetre,
2. Neurotoksine-derivat fumonizin, patulin,..-poremećaj rada nervnog sistema,
3. nefrotoksini-derivat ohratoksin, citrinin-oštećenje bubrega,
4.estrogeni-derivat zealalenol, zearalenon-problemi u graviditetu,degeneracija polnih organa,… i
5.citotoksin-derivat trihoteceni-problemi sa kožom i sluzokožom.
Uticaji mikotoksina posebno su izraženi na mlađim uzrasnim kategorijama domaćih životinja i na njih mogu ostaviti najveće posledice.Kod odraslih grla izazivaju razne gastrointestinalne i respiratorne probleme, imunosupresiju (opadanje imuniteta), proizvodne osobine slabe, životinja se iznuruje i može doći do uginuća.Česte pojave su gubici apetita i smanjenje telesne mase, sporiji rast, manja proizvodnja mleka, niži sadržaj mlečne masti, veći utrošak hrane, anestrije, pobačaji , raniji razvoj mlečne žlezde,..i još mnogi drugi poremećaji koji se mogu sasvim izvesno dovesti u korelaciju sa uticajem mikotoksina.
Sve ovo nam govori da se proizvodnji i skladištenju hraniva namenjenih ishrano domaćih životinja mora posvećivati sve veća pažnja kako bi imali zdrave jedinke koje bi mogle da na zadovoljavajući način proizvode kvalitetnu i zdravu hranu za ljude
Dipl.ing.Svetislav Marković -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.