- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine ranije by Stojković-Jevtić Snežana.
-
AutorČlanci
-
18.10.2018 u 17:45 #514731Stojković-Jevtić SnežanaUčesnik
Često je potrebno da se različito povrće prevozi i čuva zajedno.Organsko povrće prevozi se odvojeno od povrća proizvedenog u konvencionalnoj proizvodnji.Kombinovani prevoz organskih i konvencionalnih proizvoda moguć je samo ako su organski proizvodi jasno i vidljivo obeleženi sa “Organski proizvod”.Pri takvom prevozu ne sme postojati nikakav rizik da će organsko povrće biti pomešano sa konvencionalnim povrćem.
U slučaju da postoji potreba da se čuva i prevozi više vrsta, kombinovati se može samo povrće koje se slaže,tj kompatibilno je.Sem stvaranja optimalnih spoljašnjih uslova(relativna vlažnost vazduha,temperatura i dr) to podrazumeva i zaštitu od mirisa i fiziološki aktivnih gasova (etilen).
Tokom zajedničkog čuvanja povrća dolazi do uzajamne razmene mirisa a to nije preporučljivo.Zajedno se mogu čuvati: celer,kupus,crni luk,šargarepa ili krompir sa jabukama i kruškama.Celer se može čuvati sa šargarepom ili crnim lukom.Ako se čuvaju sa krompirom, kruške i jabuke dobiju neobičan ukus.Meso,jaja i mlečni proizvodi apsorbuju miris citrusa ili jabuka ako se zajedno čuvaju.Zato citruse,krompir ili crni luk treba čuvati pojedinačno tj odvojeno.
Plodovi nekih vrsta povrća oslobađaju etilen tokom čuvanja a ovaj gas može da izazove nepoželjne efekte pri zajedničkom čuvanju.Zbog toga vrste osetljive na etilen ne treba čuvati zajedno sa onim vrstama koje taj gas produkuju.Vrste povrća koje su osetljive na etilen su :krastavac,salata,kupus,šargarepa,boranija,lubenica.
Naročito izraženo oslobađanje etilena je kod paradajza i dinja kada je povrće u pitanju i krušaka,jabuka ,šljiva,breskvi,banana,nektarina kod voća.Za uklanjanje etilena iz vazduha koriste se etilen adsorberi koji smanjuju štetne nivoe etilena u magacinima prilikom čuvanja i prevoza organskih proizvoda.Dozvoljena je primena kalijum-permanganata kao vazdušnog absorbenta u skladištu.
[b)dipl.ing.Snežana Stojković-Jevtić
[/b] -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.