- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 dana, 21 sati ranije by Pavlović Goran.
-
AutorČlanci
-
30.12.2024 u 18:13 #599949Pavlović GoranUčesnik
Значај производње пшенице у свету и код нас је велики, јер се ради се о хлебном житу и о најважнијем глобалном берзанском производу. Географски положај и агроеколошки услови за производњу пшенице у Србији су изузетно повољни, јер омогућавају гајење најквалитетнијих сорти, тражених на свим тржиштима света. Из програма оплемењивања, подржаваних од Владе и надлежних министарстава, произашле су многобројне сорте пшенице, које су прихватили домаћи и произвођачи у окружењу Србије. Поред приноса водило се рачуна о технолшком квалитету зрна нових сорти. Различита истраживања указују да су негативне последице климатских промена већ почеле да се испољавају широм Европе, а нарочито у њеним јужним деловима. Негативан утицај се најчешће одражава на сам принос, уз поскупљење пољопривредне производње, па је прилагођавање пољопривредних произвођача на нове услове и јака инфраструктура која ће им у томе помоћи од великог значаја. Производња пшенице у Србији је организована у различитим климатским тј. агроеколошким условима који последњих година све чешће одступају од оптималних. Најчешће је то појава суше, како у периоду наливања зрна, када веома значајно утиче на смањење приноса, тако и у време сетве пшенице када је због недостатка влаге онемогућено клијање семена. Веома је честа је и појава суше у комбинацији са високим темературама ваздуха, када долази до скраћења вегетационог периода (периода наливања зрна) и нижих приноса у односу на генетички потенцијал сорте. С друге стране, велике количине падавина у комбинацији са јаким ветровима наносе велике штете усевима пшенице, изазивајући пре свега полегање и ломљење биљака што умногоме отежава жетву. Пшеница може да поднесе три до четири дана поплава и/или прекомерног задржавања воде на површини земљишта, након чега се јављају негативне последице на принос зрна. Време јављања и интензитета абиотичких и биотичких стресова разликују се у зависности од региона гајења пшенице. Све горе наведено треба имати у виду приликом одабира сорти пшенице за сетву. Горан Павловић, ПССС Смедерево
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.