- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 nedelje, 1 dan ranije by Krajnović Dragoljub.
-
AutorČlanci
-
17.03.2025 u 08:30 #604088
Krajnović Dragoljub
UčesnikUticaj ishrane na kvalitet kozjeg mleka
Od svih hemijskih sastojaka mleka, količina i masnokiselinski sastav mlečne masti je pod najvećim uticajem ishrane. Ishrana većim količinama kabastih hraniva povoljno utiče na masnoću mleka , dok veća upotreba koncentrovnih hraniva dovodi do povećane mlečnosti, ali istovremeno i na smanjenje masnoće mleka. Ishrana na pašsi, odnosno zelenom hranom , doprinosi većem sadržaju polinezasićenih masnih kiselina , koje pozitivno utiču na ljudsko zdravlje, ispoljavaju antikancerogeni efekata, deluju protiv šećerne bolesti i poseduju anti-upalni efekat. Nasuprot mastima mleka , količina proteina, laktoze i minerala u mleku malo varira u zavisnosti od ishrane.
Osim na hemijski sartav, ishrana utiče i na neke organoleptičke osobine kozjeg mleka. Boja mlečne masti može dase se menja pod uticajem različitih hraniva . Na osnovu toga, tako zelena hraniva i mrkva zbog obilja karotina u sebi dovode do pojave žute boje masti. Za vreme zimske ishrane, kada u obroku dominiraju seno, korenasto-krtolasta hraniva i koncentrovana hraniva , masti poprimaju belu boju. Osim boje kod masti se može promeniti i čvrstoća. Tako na primer , upotreba zrnevlja žita, silaže, mekinja i uljanih pogača doprinosi omekšavanju maslaca. Nasuprot tome, povećanju tvrdoće maslaca doprinosi naročito stočni grašak.
Pod uticajem indiga iz nekih biljaka ( preslica, kukurek, potočnica, hibridna detelina) mleko može poprimiti plavu boju. Crvena i ljubičasta boja se javlja se zbog većih količina smolastih materija , poreklom iz četinara, u obroku. Međutim, crvena boja mleka se javlja i zbog mastitisa , povrede vimena, odnosno zbog prisutne krvi.
Miris mleka takođe može lako da se menja pod uticajem ishrane. Tako na primer, planinske trave daju mleko , prijatan aromatičan miris. Nasuprot tome, upotreba repe ( stočne i ugarnjače), uljane repice, kao i prisustvo u paši pelena,kamilice, mlečike i divljeg luka deluju nepovoljno. Od konzervisanih hraniva silaža pokazuje takođe nepovoljno dejstvo, prenoseći miris preko vazduha ali i krvi. Zbog toga silažu ne treba držati bez potrebe u staji a, ishranu silažom treba obavljati posle muže. Isti treba praktikovati i pri korišćenju drugih hraniva sa jakim i specifičnim mirisom.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.