Uticaj ishrane na kvalitet  kozjeg mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #604088
    Krajnović Dragoljub
    Učesnik

      Uticaj ishrane na kvalitet  kozjeg mleka

      Od svih hemijskih  sastojaka  mleka, količina  i masnokiselinski  sastav mlečne masti  je pod najvećim uticajem  ishrane. Ishrana većim količinama kabastih hraniva povoljno utiče  na masnoću mleka , dok veća upotreba koncentrovnih hraniva  dovodi do povećane mlečnosti, ali istovremeno i na smanjenje masnoće mleka. Ishrana na pašsi, odnosno zelenom hranom , doprinosi većem sadržaju polinezasićenih masnih kiselina , koje pozitivno utiču na ljudsko zdravlje, ispoljavaju antikancerogeni efekata, deluju protiv šećerne bolesti i poseduju anti-upalni efekat. Nasuprot mastima mleka , količina proteina, laktoze i minerala u mleku  malo varira u zavisnosti od ishrane.

      Osim na hemijski sartav, ishrana utiče i na neke organoleptičke osobine  kozjeg mleka. Boja mlečne masti može dase se menja pod uticajem različitih hraniva . Na osnovu toga, tako zelena hraniva i mrkva zbog obilja karotina  u sebi dovode do  pojave žute boje  masti. Za vreme zimske ishrane, kada u obroku dominiraju  seno, korenasto-krtolasta hraniva i koncentrovana hraniva , masti poprimaju belu boju. Osim boje kod masti se može promeniti i  čvrstoća. Tako  na primer , upotreba  zrnevlja  žita, silaže, mekinja i  uljanih  pogača doprinosi  omekšavanju  maslaca. Nasuprot tome, povećanju  tvrdoće  maslaca  doprinosi  naročito stočni grašak.

      Pod uticajem  indiga iz nekih biljaka ( preslica, kukurek, potočnica, hibridna  detelina) mleko može  poprimiti plavu boju. Crvena i ljubičasta boja se javlja se zbog većih  količina  smolastih  materija , poreklom  iz četinara, u obroku. Međutim, crvena boja mleka se javlja  i zbog mastitisa , povrede  vimena, odnosno  zbog prisutne krvi.

      Miris mleka takođe može lako da se menja  pod uticajem ishrane. Tako na primer, planinske trave daju  mleko , prijatan  aromatičan miris. Nasuprot  tome, upotreba repe ( stočne i ugarnjače), uljane repice, kao i prisustvo  u paši pelena,kamilice, mlečike i  divljeg luka deluju nepovoljno. Od konzervisanih hraniva  silaža pokazuje takođe nepovoljno  dejstvo, prenoseći  miris   preko vazduha  ali i krvi. Zbog toga silažu ne treba držati  bez  potrebe  u staji a, ishranu silažom treba obavljati  posle muže. Isti treba praktikovati i pri korišćenju  drugih hraniva sa jakim i specifičnim mirisom.

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.