- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 12 godine, 11 meseci ranije by Stojković-Jevtić Snežana.
-
AutorČlanci
-
19.12.2011 u 14:24 #513069Stojković-Jevtić SnežanaUčesnik
Kako se krtole krompira usled visokog sadržaja vode lako povređuju ,izložene su napadu bolesti i osetljive su prema izmrzavanju,njihovo bezbedno skladištenje je vezano za mnoge poteškoće.Neke sorte pak posle mirovanja klijaju već na temperaturi preko 6 stepeni.Zato u skladištima u kojima nisu obezbeđeni povoljni uslovi nastaju veliki gubici krtola namenjenih za jelo,seme ili industrijsku preradu.
Krtole za jelo u dužem periodu čuvanja najbolje se održavaju na t od 3-5 stepeni i relativnoj vlažnosti vazduha od 87-95 %. Na t ispod 3 stepena skrob se pretvara u šećer pa krtole imaju sladak ukus.Sladak ukus izostaje na t od 10-12 stepeni ,jer se šećer povećanim procesom disanja krtola razlaže ili pak pretvara ponovo u skrob.Kvalitetan stoni krompir su krtole svežeg izgleda,dobrog zdravstvenog stanja i jestive vrednosti.Prisustvo svetlosti za vreme čuvanja smanjuje kvalitet krtola za jelo.
Optimalna t za čuvanje semenskih krtola je 3-4 stepena za većinu sorata.Povoljna relativna vlažnost je oko 90%.Svetlost poboljšava otpornost krtola prema povredama i pospešuje obrazovanje kratkih klica.
Krtole krompira namenjenog industrijskoj preradi čuvaju se na t od 3-5 stepeni .Visok sadržaj šećera kao i pojava smeđih pega na krtolama smanjuju njihovu vrednost kao sirovine za industrijsku preradu.dipl.ing.Snežana Stojković-Jevtić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.