- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 8 meseci ranije by Mladenović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
30.03.2021 u 00:02 #517410Mladenović NebojšaUčesnik
Cilj upisa proizvođača grožđa u Vinogradarski registar je da se tačno utvrde površine pod vinovom lozom (sa svim svojim karakteristikama i specifičnostima) i proizvodni potencijal, što predstavlja neophodan uslov daljeg unapređivanja i planskog razvoja vinogradarstva i vinarstva kao i obavezu u procesu usklađivanja sa standardima EU. Urađena je i nova rejonizacija vinogradarskih područja (vinorodna Srbija) koja predstavlja celokupno vinogradarsko, geografsko i proizvodno područje na teritoriji Republike Srbije u kojem postoje povoljni uslovi za gajenje vinove loze. Zakonom o vinu je predviđena obaveza upisa u Vinogradarski registar svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu. Ova obaveza takođe se odnosi i na proizvođače grožđa koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet. Upis u registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice nekoj od najbližih kancelarija odnosno stručnoj organizaciji za vođenje Vinogradarskog registra. Proizvođači grožđa sa područja Pčinjskog okruga zahteve podnose „Centru za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“. Zahtev se podnosi na Obrascu VV1- Zahtev za upis u Vinogradarski registar, koju proizvođači mogu preuzeti kako od Uprave za trezor tako i od Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Vranje. Svakom proizvođaču grožđa prilikom upisa u Vinogradarski registar dodeljuje se registarski broj i izdaje izvod iz registra sa brojem vinogradarske parcele i grafičkim prikazom tih parcela. Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj. Registarski broj koji je jednom dodeljen proizvođaču grožđa ne može biti dodeljen nekom drugom proizvođaču grožđa. Proizvođač se briše iz registra ako podnese zahtev za brisanje na osnovu odluke o prestanku obavljanja delatnosti kao i od strane resornog Ministarstva po službenoj dužnosti. Ako dođe do promena, u registru se upisuju promene u roku od 15 dana od dana nastanka. Podatke o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradskih parcela, u cilju određivanja proizvodnog potencijala, proizvođač grožđa prijavljuje Ministarstvu svake godine nakon berbe, najkasnije do 15.11. tekuće godine. Poznavanje stvarnog stanja kada su u pitanju površine pod vinovom lozom, sortimenta, starosti zasada, potencijala pojedinih vinogradarskih područja i ostalih važnih aspekata kao i njihova sveobuhvatna analiza, neophodan su uslov daljeg unapređenja i planskog razvoja vinogradarstva i vinarstva Republike Srbije.
Izvor: PSSS Vranje Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo
mr Nebojša Mladenović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.