- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 4 meseci ranije by Božović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
26.06.2019 u 13:04 #515441Božović NebojšaUčesnik
Pravilno određivanje tehnološke zrelosti šargarepe i vremena vađenja od bitnog je značaja za dužinu čuvanja, odnosno intezitet venjejna,prorastanja i truljenja u toku čuvanja. Tehnološka zrelost nastupa kada najstariji listovi počinju fiziološki da odumiru. Tada je translokacija asimilativa iz listova u zadebljali koren završena i istovremeno prestaje sinteza šećera i karotinoida. To je optimalno vreme za vađenje šargarepe. Ukoliko se šargarepa ne izvadi u tehnološkoj zrelosti, moguća je retrovegetacija (naročito ako je kišovito vreme), pa se pojavljuju novi listovi. Ti listovi se razvijaju na račun rezervnih materija korena čime se umanjuje njegova nutritivna vrednost, prinos i sposobnost dužeg čuvanja.
Ubiranje mrkve se obavlja po suvom vremenu, na manjim površinama ručno, a na velikim mašinski. Primitivniji način vađenja je podrivanjem ili izoravanjem pomoću pluga bez daske, dok savremena proizvodnja podrazumeva korišćenje kombajna. Princio rada kombajna sastoji se u izoravanju zadebljalog korena , pri hvatanju listova gumenim trakama, pomoću kojih se biljke transportuju. Tada se odseca lisna masa.
Prinosi zadebljalog korena u ekstenzivnoj prozvodnji iznose 25-30 t/ha a u intenzivnoj 40-60 t/ha. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.