- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 9 meseci ranije by Vulović Lidija.
-
AutorČlanci
-
06.12.2022 u 17:43 #524347Vulović LidijaUčesnik
Monilinia fructigena je gljiva prouzrokovač truležnica najčešće na jabuci a neretko identifikuje se i na krušci, dunji, šljivu, višnji a ređe na breskvi, nektarini i kajsiji. Parazitira uglavnom na plodovima, ređe na cvetovima i drugim organima. Plodovi mogu biti napadnuti od samog zametanja do potpune zrelosti, a kasnije i u skladištu. Iznošenjem plodova iz skladišta bolest naglo napreduje.
Oboleli mladi plodovi se suše i opadaju. Inficirani stariji plodovi najpre trule, a kasnije se suše i mumificiraju. Na plodovima se uočavaju sivopepeljaste gomilice sa pravilnim kružnim rasporedom oko mesta zaraze a tkivo unutar njih truli. Infekcija se uglavnom ostvaruje preko rana nastalih delovanjem insekata, grada, tokom berbe itd. Usled širenja bolesti plodovi gube vodu, smežuraju se i pretvaraju u mumije. Mumificirani plodovi ostaju na voćkama ili opadaju i u njima gljiva prezimljava. Sledećeg proleća ili leta, pri povoljnoj vlažnosti, na površini ovih plodova formiraju se konidije koje vrše infekcije.
U cilju suzbijanja ovog patogena preventivne mere kontrole su:
– sakupljanje i uništavanje inficiranih plodova,
– suzbijanje insekata u cilju sprečavanja oštećenja plodova,
– odstranjivanje i spaljivanje suvih grana,
– adekvatna rezidba u cilju bolje provetrenosti krune.
– Skladištenje isključivo zdravih plodova
Hemijske mere zaštite sprovode se u jesen kada opadne minimum 70% lišća nekim od registrovanih fungicida na bazi bakra. U toku vegetacije, u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištu, u fazama sazrevanja plodova, sprovode se hemijske mere zaštite primenom nekog od registrovanih fungicida za tu namenu.
Lidija Vulović
Dip.ing. za zaštitu bilja -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.