Tripsi prenosioci virusa izazivača oboljenja na gajenim biljkama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524839
    Onć Jovanović Eleonora
    Učesnik

      Трипси су штетни инсекти из рода Thysonoptera. Врло малих димензија су, једва видљиви голим оком, а штете чине сишући биљне сокове. Уназад неколико година штете од трипса су постале учестале, на поврћу и украсном биљу. Најчешће штете чине дуванов трипс на луку и купусу; калифорнијски трипс на салатним краставцима, паприци типа бабура и хризантемама и трипс гладиоле на гладиолама.
      Разлог све чпешће појаве трипса се може тумачити следећим околностима: порастом трговине биљкама и органима за репродукцију, свежим поврћем, воћем и цвећем а такође и гајењем страних врло осетљивих хибрида уз врло повољне услове средине. Климатски услови током летњих месеци су постал веома погодни за размножавању трипса на незаштићеним и осетљивим биљкама. Вирозе најчешће причињавају штете на парадајзу, паприци, кромпиру, дувану, краставцу.
      Најзначајније вирозно обољење на парадајзу и паприци је Вирус бронзавости парадајза (Tomato spotted wilt virus). Вирус може да усвоји само Л1 и Л2 ларва а за усвајање је потребно од 15 мин до 2 сата исхране на зараженој биљци. Инкубациони (латентни) период у ларвама траје просечно 3 -7 дана након чега постају преносиоци вируса. Симптоми нису довољни да би се са сигурношћу детектовати вирус, а они су различити и значајно варирају зависно од времена инфекције, соја вируса, биљне врсте, сорте, старости биљке, климатских прилика (температура и светлост). Постоје специфични и неспецифични симптоми на биљкама, нпр. На парадајзу и паприци се испољавају на стаблу листу и плоду, а на салати на листу.

      Елеонора Онћ Јовановић
      ПССС Београд

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.