- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 11 meseci ranije by Andrejić Igor.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
-
AutorČlanci
-
27.12.2019 u 12:52 #516047Andrejić IgorUčesnikНови дрвени судови морају се овинити, што се постиже запаривањем бурета увођењем водене паре или вреле воде у буре, а затим хлађење. Други поступак је да се буре напуни хладном водом и остави пар дана, затим се испразни и налије врелим раствором 2% раствора пинтерске соде ( Na2CO3 ) и проваља. Након тога буре се испере напуни хладном водом и остави пар дана.
Ако је у бурету било црвено вино мора се детаљно очистити ако се жели у њему држати бело вино. Буре се испира водом која садржи хлороводоничну киселину ( 5 литара хлороводоничне киселине на 100 литара воде ), испирање се понавља докле код из бурета излази црвена вода.
Мемла и мирис плесни из судова се уклањају испирањем водом која у 100 литара садржи 100 грама сумпорне киселине и 200 грама калијум-пермаганата, а талог мрке боје се уклања испирањем 0,5% сулфитном киселином и 1% раствором винобрана.
Уцикнула бурад се на сваких 100 литара запремине бурета убаци 2 килограма живог креча, а ако се и даље осећа на цикнуло третман се наставља тако што се буре напуни водом до половине и на сваких 100 литара запремине пажљиво се додаје 1,5 литара сумпорне киселине. Веома пажљиво киселину додавати у воду, не обрнуто.
Да не би долазило до оваквих појава, дрвене судове трeба након употребе испирати водом и рибати 2% раствором пинтерске соде. -
AutorČlanci
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.