- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 6 meseci ranije by Petrović Danko.
-
AutorČlanci
-
03.06.2022 u 17:47 #521833Petrović DankoUčesnik
Posle izvršene berbe transport vinskog grožđa je sledeći korak od koga u mnogome zavisi kvalitet budućeg vina. Sama berba vinskog grožđa obično se vrši u PE više namensku ambalažu različitog oblika i zapremine. Za kvalitet budućeg vina bitna je higijena ambalaže za berbu vinskog grožđa. Preporuka je posle svake upotrebe oprati korišćenu ambalažu. Grožđe može biti transportovano u rinfuzu (retko se primenjuje) ili u PE ambalaži.
Sam transport se obično vrši različitim vrstama vučenih traktorsih prikolica, ako se preradni kapaciteti nalaze u blizini vinograda. Ako se prerada odvija na većoj udaljenosti grožđe se pretovara u kamione (hladnjače) veće nosivosti. Sam transport do mesta prerade bitno je obaviti u što kraćem vremenskom periodu, u suprotnom postoji realna opasnost od curenja šire (kod pojedinih sorata) a samim tim i do gubitaka, kao i prevelikog zagrevanja grožđa ako je sunčano vreme. Grožđe koje je toplo može predstavljati problem prilikom prerade u podrumu, posebno ako se radi o sortama za proizvodnju visoko kvalitetnih belih vina.
Preporuka je odmah po prijemu grožđa u podrum početi sa procesom prerade. Ako je grožđe prilikom prijema suviše toplo, izvršiti snižavanje temperature na optimum u hladnjači. Od momenta berbe do početka prerade ne bi trebalo da prođe više od 4 časa.Attachments: -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.