- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 6 meseci ranije by Cvetanović Dalibor.
-
AutorČlanci
-
28.06.2019 u 11:07 #515462Cvetanović DaliborUčesnik
Ubrane plodove iz proizvodnih zasada je potrebno što pre odpremiti do potrošača ili prerađivača. Ubrani plodovi iz zasada se najpre prenose do privremenog smeštaja koji može biti u samom zasadu ili blizu njega. Sveži plodovi se moraju zaštiti od prekomernog zagrevanja, kiše i prašine. U ovu svrhu se koriste posebne nastrešnice ili guste krošnje drveća. Plodovi maline su vrlo nežni i podložni su brzom propadanju pa pri sporom i neprikladnom transportu može doći do njihovog propadanja. Transport plodova namenjenih za svežu potrošnju i udaljena tržišta obavlja se specijalnim kontejnerima sa kontrolisanim uslovima.
Na temperaturi od 0 °C i vlaznosti vazduha od 85-90% plodovi se mogu čuvati od 3-8 dana. Pre iznošenja plodova na tržište potrebno ih je čuvati 10-15 časova na temperaturi u komori od 6-8 °C. Na duži vremenski period plodovi maline se odmah po prijemu čuvaju na temperaturi od 0-2°C a zatim zamrzavaju u klasičnim ili protočnim tunelima na temperaturi od -35 do -40 °C tako smrznuti plodovi pakuju se u PVC vreće i kartonske kutije od 10kg i dalje čuvaju na temperaturi od -18 do -20°C u intervalu od godinu dana pa i više.
PSSS Leskovac- Dalibor Cvetanović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.