- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 14 godine ranije by Nedeljković Zoran.
-
AutorČlanci
-
16.11.2010 u 19:30 #513564Nedeljković ZoranUčesnik
Pogrešno se misli da je tov svinja najprostiji i najjednostavniji deo proizvodnje svinja. Tov je realizacija celog posla u svinjarstvu i od uspešnosti tova zavisi uspeh celog posla oko odgoja svinja. Optimalna temperatura za tov svinja je 24°C, relativna vlažnost 60%. Osiguranje optimalnih uslova za tov svinja je interes tovljača. Optimalni uslovi obezbeđuju:
– Bolji prirast ( kraći tov )
– Povoljniji utrošak hrane ( bolja konverzija )
– Kvalitetniju polutku ( veća mesnatost, odnosno više mesa u polutkama )
– Kvalitetnije meso (ukusnije, boja, sočnost, …)
– Manje oboljenja ( jeftiniji tov )
– Manji gubici tovljenikaNavedene vrednosti nam jasno ukazuju da pri gradnji tovilišta investitor ima interes da se koristi najbolji materijal (optimalni koeficijent izolacije), da ugradi najefikasniju ventilaciju kako bi za svinje u vreme tova i za svako grlo bio obezbeđen kiseonik. Uz rešenje ventilacije predvideti po potrebi (velike hladnoće) mogućnost dogrevanja prostora kako bi se u vreme tova obezbedila optimalna temperatura (24°C). Za vrhunske rezultate tova misliti i na rashlađenje u vreme velikih vrućina. Racionalno je mehanizovati ishranu u tovu. Najbolje rešenje poda za tov svinja je rešetka (bolja higijena, manje oboljenja, niži troškovi rada …).
Za uspešan tov je važan raspored opreme u boksu: hranilica za dva boksa ili jedna hranilica po boksu je najbolje da se postavi sa strane boksa. Pojilice postaviti pozadi u prljavom delu boksa. U tovilištu je potrebno obezbediti maksimalan mir. Raspored hranilica, pojilica, prljavi deo je od koristi kako bi se sprečilo uznemiravanje tovljenika koji leže i odmaraju se od onih koji idu po hranu, vodu, da uriniraju, deficiraju … Kod obročne ishrane predvideti 40 cm dužine hranilice po grlu a kod ishrane po volji 4 cm.
Površina po grlu:
Rešetkasti pod 0,47-0,50 = 60 kg težine –
0,65-0,70 = 100 – 110 kg težineTov je uspešniji ako je površina po grlu veća, ostaje pitanje ekonomičnosti investiranja.
dipl.inž.Zoran Nedeljković
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.